Snieguma līmeņu aprakstu izmantošana izvērtēšanas prasmju attīstībai pamatskolas matemātikā - Pinķe, Līga (Latvijas Universitāte, 2022)
Pinķe L. (2022) Snieguma līmeņu aprakstu izmantošana izvērtēšanas prasmju attīstībai pamatskolas matemātikā. Bakalaura darbs. Rīga: Latvijas Universitātes, Ķīmijas fakultātes, Dabaszinātņu un informācijas tehnoloģiju 4.kursa skolotāja. Bakalaura darba mērķis izpētīt, kā, izmantojot snieguma līmeņa aprakstus, iespējams attīstīt izvērtēšanas prasmi matemātikas mācību procesā un piedāvāt metodiskos materiālus tās pilnveidei pamatskolas matemātikā. Darbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, 12 apakšnodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Šī darba struktūra atspoguļo pētījuma procesa būtību saistībā ar mērķi un pētīšanas metodēm, tāpēc pirmajā nodaļā aprakstītas caurviju prasmes, pašvadītas mācīšanās prasmes un izvērtēšanas prasme. Otrajā nodaļā aprakstīta formatīvā vērtēšana, snieguma līmeņu aprakstu veidošana, SOLO taksonomija, kā arī Blūma taksonomija uzdevumu veidošanai. Trešajā nodaļā aprakstīta pētījuma daļa, rezultāti un mācību stundas, kurās izmanto snieguma līmeņa aprakstus, lai attīstītu prasmi izvērtēt. Galvenie rezultāti: apzinātas teorētiskās literatūras atziņas par pašvadītas mācīšanās prasmēm, izvērtēšanas prasmi,snieguma līmeņa aprakstiem, to veidošanu un snieguma līmeņa aprakstu pielietošanu mācību procesā. Aprobēti mācību materiāli un veidoti iegūto datu apkopojumi, kā arī veidoto materiālu analīze. Galvenais secinājums pēc pētījuma veikšanas: Izpētot dažādus resursus un izmantojot snieguma līmeņa aprakstus mācību stundās, autore secina, ka izvērtēšanas prasmi veiksmīgi skolēni var attīstīt, izmantojot snieguma līmeņa aprakstus. Pētījums būtu turpināms, izmantojot snieguma līmeņa aprakstus ne tikai matemātikas mācību procesā, bet arī citos mācību priekšmetos, kā arī, ja snieguma līmeņu aprakstus skolā ieviestu kā sistēmu. Atslēgas vārdi: matemātika, pašvadīta mācīšanās, izvērtēšana, atgriezeniskā saite, snieguma līmeņu apraksti.

Pinķe L. (2022) Use of performance-level descriptions for development of advanced skills in primary school math. Bachelors work. Riga: University of Latvia, Faculty of chemistry, Science and information tehnology, 4th course teacher. The objective of the bachelor's work is to explore how performance-level descriptions can develop evaluation skills in the math learning process and offer methodological materials for its development in elementary school math. The work consists of an introduction, 3 chapters, 12 sub-chapters, conclusion, sources of used literature and attachments. The structure of this work reflects the nature of study process in terms of purpose and study methods. First chapter describes rolling skills, self-guided learning skills and evolution skills. Second chapter describes the formatting assessment, the development of performance-level descriptions, SOLO taxonomy and Bloom’s taxonomy for creating tasks. Third chapter describes study part, results and lessions where performance-level descriptions where used to develop assasment skills. Key results: knowledge of theoretical literature on self-guided learning skills, assesment skills, performance level descriptions, their formation and the use of performance level descriptions in learning process. Validated learning materials and generated data collections, as well as analysis of formed learning materials. The main conclusion following he study: By exploring different resources and using performance level descriptions in teaching, author concludes that evaluating skills can be developed by succesfull pupils using performance level descriptions. The study could be continued using performance-level descriptions not only in math learning process but also in other subjects, as well as if performance-level descriptions would be introduced as a system at school. Key words: math, self-guided learnig, evaluation, feedback, performane level descriptions.
Development assessment skills in math hours using performance level descriptions
Keywords: Pedagoģija; matemātika; pašvadīta mācīšanās; izvērtēšana; atgriezeniskā saite; snieguma līmeņa apraksti