Pastāvīgās tiešsaistes un pastāvīgās komunikācijas novērtējums un atšķirības starp Y un Z paaudzes pārstāvjiem - Baltiņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba “Pastāvīgās tiešsaistes un pastāvīgās komunikācijas novērtējums un atšķirības starp Y un Z paaudzes pārstāvjiem” mērķis ir noskaidrot Y un Z paaudžu moderno tehnoloģiju lietotāju attieksmi un vērtējumu par atrašanos pastāvīgā tiešsaistē un pastāvīgā komunikācijā, kā arī viedtālruņu lietojuma paradumus un vajadzības. Teorētisko pamatojumu veido trīs daļas. Pirmajā izklāstīta pastāvīgās tiešsaistes un pastāvīgās komunikācijas teorija, kā arī tās trīs dimensijas: nozīmīgums, reaģētspēja un uzraudzība. Otrajā skaidrota mediju lietojuma motivācija, izmantojot lietojuma un apmierinājuma teoriju un selektīvās izvēles lomu noskaņojuma vadīšanā. Trešā daļa ir veltīta paaudžu teoriju un dalījuma aplūkošanai. Pētījuma metodoloģijā izmantota kvalitatīvo metožu kombinācija: eksperta intervija, daļēji strukturētās intervijas ar viedierīču lietotājiem un dienasgrāmatas. Kā palīgmetode datu apstrādei izmantota etnogrāfiskā kontentanalīze. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka trīs būtiskākie faktori, kas ietekmē attiecības ar tiešsaistes platformām un viedierīci un ir kā pamatnosacījumi to lietošanai, ir apkārtējā jeb sociālā vide, izglītības līmenis un laika gaitā attīstītā kritiskā domāšana. Pētījuma dalībnieki atzina, ka, lai gan tiešsaistes videi ir savas priekšrocības un ir patīkami tajā atrasties zināmā ilgumā, līdz tas nerada diskomfortu, kvalitatīvākais laiks tomēr ir tas, kurš tiek pavadīts ar sarunas partneri aci pret aci komunikācijā reālajā dzīvē.Teorētisko pamatojumu veido trīs daļas. Pirmajā izklāstīta pastāvīgās tiešsaistes un pastāvīgās komunikācijas teorija, kā arī tās trīs dimensijas: nozīmīgums, reaģētspēja un uzraudzība. Otrajā skaidrota mediju lietojuma motivācija, izmantojot lietojuma un apmierinājuma teoriju un selektīvās izvēles lomu noskaņojuma vadīšanā. Trešā daļa ir veltīta paaudžu teoriju un dalījuma aplūkošanai. Pētījuma metodoloģijā izmantota kvalitatīvo metožu kombinācija: eksperta intervija, daļēji strukturētās intervijas ar viedierīču lietotājiem un dienasgrāmatas. Kā palīgmetode datu apstrādei izmantota etnogrāfiskā kontentanalīze. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka trīs būtiskākie faktori, kas ietekmē attiecības ar tiešsaistes platformām un viedierīci un ir kā pamatnosacījumi to lietošanai, ir apkārtējā jeb sociālā vide, izglītības līmenis un laika gaitā attīstītā kritiskā domāšana. Pētījuma dalībnieki atzina, ka, lai gan tiešsaistes videi ir savas priekšrocības un ir patīkami tajā atrasties zināmā ilgumā, līdz tas nerada diskomfortu, kvalitatīvākais laiks tomēr ir tas, kurš tiek pavadīts ar sarunas partneri aci pret aci komunikācijā reālajā dzīvē.

The aim of the bachelor’s thesis “The evaluation and differences of being permanently online and permanently connected between Y and Z generation representatives” is to disclose the attitudes and evaluation from smart technology users of Y and Z generation about being permanently online and permanently connected, as well as their habits and needs of using smartphones. The theoretical base consists of three sections. The theory of being permanently online and permanently connected, as well as its three dimensions: salience, reactibility, and monitoring are overviewed in the first part. The second chapter explains the motivation of media use by looking at the uses and gratification theory and Selective exposure in the context of mood management. The third chapter is dedicated to looking at different theories about generations and their classification. A combination of qualitative methods is used as research a method: expert interview, semi-structured interviews with smart device users and diary method. Ethnographic content analysis has been used as an auxiliary method for data processing. The results of the study show that the three main factors affecting relationship with online platforms and smart devices are the social environment, the level of education and the critical thinking developed over time. The study found out that while the online environment has its own advantages and is very appealing to the individual for a certain period of time until it does not cause discomfort, the most qualitative time is the one which is accompanied by a face-to-face conversation partner in real-life communication.
The evaluation and differences of being permanently online and permanently connected between Y and Z generation representatives
Keywords: Komunikācijas zinātne; Pastāvīgā tiešsaiste; Pastāvīgā komunikācija; viedierīces; Y un Z paaudzes; lietošanas paradumi