LR Saeimas deputātu valodas kvalitātes loma un vērtējums sabiedrības uztverē - Rožkalne, Estere (Latvijas Universitāte, 2007)
Latviešu valodas analizēšana ir būtiska, jo valoda attīstās nepārtraukti. Katrs pieņemtais lēmums valodas jautājumos to ietekmē un veido. Deputāti spēcīgi ietekmē valodu kopumā gan ar savām publiskajām runām, gan risinot valodas likumdošanas jautājumus. Valoda ir ne tikai privātais komunikācijas līdzeklis, bet arī valsts saziņas forma. Valodai ir jānodrošina sapratne starp valsts institūcijām un sabiedrību. Bakalaura darba uzdevums ir, pamatojoties uz veikto sabiedrības anketēšanu un interviju ar valodas eksperti, analizēt sabiedrisko domu par LR Saeimas deputātu valodas kvalitāti un tās ietekmi uz komunikatīvajiem procesiem. Valodas kvalitāte nav skaidri definēts jēdziens, un latviešu valodā trūkst valodas ideāla, uz kuru virzīt valodas politiku. Kvalitatīva valoda ietver gan pareizas gramatikas nosacījumu, gan izpratni par komunikācijas sastāvu un lomu. Sabiedrības vērtējums veido atgriezenisko saiti komunikācijā ar deputātiem. Par pētījuma priekšmetu tiek izvirzīta deputātu valoda kā masu komunikācijas instruments, bet par objektu – sabiedrība. Pētījuma teorētisko pamatu veido latviešu un ārvalstu komunikāciju zinātnes literatūras studijas, kā arī citu humanitāro un sociālo zinātņu nozaru (piem., politikas, filoloģijas, socioloģijas, filozofijas zinātnes) atziņas, kas noderīgas valodas kvalitātes vērtēšanā un izpētē. Pētījumam izmantotas empīriskās socioloģiskās metodes: anketēšana, intervēšana un dokumentu analīze. Sekundārajai analīzei izmantoti vairāki Latvijā, kā arī ārvalstīs veiktie pētījumi. Bakalaura darbs sastāv no vairākām daļām. Vispirms tiek izklāstīta teorija, kura tiek iedalīta divās galvenajās nodaļās. Savukārt šīs nodaļas tiek iedalītas sīkākās apakšnodaļas, lai aprakstītu specifiskus jautājumus, kas ietekmē valodas kvalitāti un sabiedrības vērtējumu. Bakalaura darba turpinājumā aprakstu pētījuma metodoloģiju: teoriju par anketēšanu un dziļajām intervijām. Pēc tam seko nodaļa, kur tiek runāts par konkrētā pētījuma, aptauju un dziļo interviju, rezultātiem. Darba nobeigumā ir nodaļa, kur iegūtie dati tiek salīdzināti ar teorētiskajiem datiem un citiem pētījumiem. Secinājumu daļā uzskaitu iegūtos secinājumus un izvirzu savu hipotēzi par valodas kvalitātes būtību un definīciju. Atslēgvārdi: komunikācija, politiskā komunikācija, valodas kvalitāte, LR Saeima, deputāti, valoda, sabiedrība, vērtējums.

The analyzing of the Latvian language is essential since the language is developing on an ongoing basis. Each made decision in language matters is influencing and forming it. The deputies are strongly influencing the language both with their public speeches and by solving language legislation issues. The language is not only a private communication resource but a state communication form as well. It is necessary to provide an understanding between the state institutions and the society. The task of this Bachelor work is to analyze the public opinion about the language quality of the Saeima (Parliament) of the Republic of Latvia and its influence on communicative processes, based on the out-carried society survey and interview with the language expert. The quality of a language is not a clearly defined notion and the Latvian language lacks an ideal towards which to guide the language politics. A qualitative language contains the condition of correct grammar as well as the understanding of the composition and role of communication. The society’s evaluation forms the feedback of the communication with the deputies. The deputies’ language as a mass communication instrument is brought forward as the research subject, but as the research object is – the society. The theoretical basis is built by Latvian and foreign communicational science literature studies, as well as other cognitions from humanitarian and social science sectors (e.g. politics, philology, sociology, philosophy). For the research there are used empirical sociological methods: survey, interviewing and documentation analysis. Latvian and foreign researches are used for the Secondary analysis. The Bachelor work contains several parts. At first the theory is expounded in two main chapters, which are divided into smaller subchapters where specific issues that influence the language quality and the society evaluation are explained. In the continuation of the work the research methodology is described: the theory of surveys and the deep interview. The next chapter comprises the results of the research. In the end-part the results are compared with the theoretical data and other researches. The conclusion chapter brings forth the acquired inferences and, furthermore, sets the hypothesis of the essence and definition of the language quality. Keywords: Communication, Political communication, Language quality, The Saeima of the Republic of Latvia, Deputies, Language, Society, Evaluation.
The Role and Evaluation of the Language Quality of the Parlament of Latvia in the Public Perception
Keywords: Komunikācijas zinātne