Saskarsmes tiesību īstenošanas kārtība un ar to saistītā problemātika. - Iseviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma ir “Saskarsmes tiesību īstenošanas kārtība un ar to saistītā problemātika”. Darba mērķi ir noskaidrot, saskarsmes institūta būtību un tā noteikšanas īpatnības. Konstatēt vai spēkā esošais regulējums un tā izpildes nodrošināšana Latvijā ir efektīva, pētot arī atbildību vecākiem par noteiktās saskarsmes īstenošanas kārtības neizpildi. Konstatēt pastāvošos problēmjautājumus un piedāvāt to iespējamos risinājumus un normatīvo aktu grozījumus. Darba uzdevumi ir apskatīt un izpētīt saskarsmes institūta būtību, analizējot saskarsmes tiesību īstenošanas kārtības noteikšanu un tās izpildi, pievēršot uzmanību noteiktās kārtības neievērošanas sekām un ar to saistīto problemātiku. Izpētīt saskarsmes tiesību institūta normatīvo regulējumu un tiesu praksi. Autore savā pētījumā ir konstatējusi vairākas problēmas spēkā esošajos normatīvajos aktos, kas saistīti gan ar saskarsmes tiesību īstenošanas kārtības ārpustiesas un tiesas noteikto kārtību. Papildus autore ir konstatējusi vairākas problēmas jautājumos, kuri skar lēmuma izpildi un tā nodrošināšanu. Autore ir piedāvājusi vairākus grozījumus Civillikuma, Civilprocesa un Bāriņtiesu likumā.

The title of the master’s thesis is “Procedures for exercising access rights and related issues”. The objectives of the thesis are to clarify the nature of the access right institute and the specific nature of its enforcement. To establish whether the current regulation and ensuring its implementation in Latvia is effective also studying the responsibility of parents for non compliance with the established procedure. To identify existing problem issues and to offer their possible solutions and amendments to regulatory enactments. The tasks of the thesis are to examine and explore the nature of the access rights institute by analyzing the definition and enforcement of procedures for the exercise of rights of access, focusing on the consequences of non-compliance with the arrangements and the related problems. Examine the regulatory framework and case-law of the Institute for Access Rights. The author of the master’s thesis has identified a number of problems in the current regulations related to both the procedures for the exercise of access rights in the out-of-court and court. Author has identified number of problems in matters relating to the enforcement of the decision. Proposed several proposals to legislative amendment to Civil Law, Civil Procedure and Law on Orphan's and Custody Courts.
Procedures for exercising access rights and related issues.
Keywords: Juridiskā zinātne; saskarsmes tiesības; bērna vislabākās intereses; bāriņtiesa; bērna viedoklis; tiesu izpildītājs