Krievijas visaptverošā stratēģija - Puķe, Toms (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba tēma ir Krievijas visaptverošā stratēģija. Darba mērķis ir izanalizēt Krievijas visaptverošo stratēģiju laika posmā no 2014. gada līdz 2022. gada 24. februārim, lai izprastu, vai šajā laika posmā Krievija raidīja signālus un gatavojās agresīvajām darbībām, kas sekoja vēlāk. Darba uzdevumi: 1.Izpētīt visaptverošās stratēģijas būtību, pamatprincipus un pētīšanas gaitu; 2.Izpētīt Krievijas visaptverošās stratēģijas klasifikācijas; 3.Izpētīt Krievijas visaptverošo stratēģiju no 2014. gada, kad Krievija anektēja Krimu līdz 2022. gadam, kad Krievija uzsāka konvencionālo karu pret Ukrainu; 4.Analizēt, vai un kādas izmaiņas ir notikušas Krievijas visaptverošās stratēģijas ietvaros. Darba teorētiskajā daļā tiek pētīta visaptverošā stratēģija, un tās ietvaros tiek meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem: kas ir visaptverošā stratēģija, kāpēc ir svarīgi pētīt valsts visaptverošo stratēģiju un kādā veidā var pētīt valsts visaptverošo stratēģiju. Savukārt empīriskajā daļā tiek analizēts, kādas ir Krievijas visaptverošās stratēģijas klasifikācijas, kā arī kā ir mainījusies Krievijas visaptverošā stratēģija no 2014. gada, kad Krievijas anektēja Krimas pussalu, līdz 2022. gadam, kad Krievijas uzsāka konvencionālo karu pret Ukrainu. Pētījumā tiek izmantota kvalitatīvā pētījuma metode un sekundāro datu analīze. Rezultātā tiek secināts, vai Krievijas visaptverošā stratēģija ir mainījusies no 2014. gada līdz 2022. gadam.

The topic of this work is “Russian Grand Strategy”. This study aims to analyse Russia’s grand strategy between 2014 and February 24, 2022, to understand whether Russia sent signals during that period and prepared for the aggressive actions that followed later. Work tasks: 1.To study the nature, guiding principles and research steps of the grand strategy; 2.To research classifications of Russia's grand strategy; 3.To research Russia's grand strategy from 2014, when Russia annexed Crimea, until 2022, when Russia launched conventional war against Ukraine; 4.To analyse whether and what changes have occurred in the framework of Russia's grand strategy. The theoretical part of the work studies the grand strategy and seeks answers to the following questions: what is grand strategy, why it is vital to study a country’s grand strategy and how it can be studied. Subsequently, the empirical section analyses classifications of Russia’s grand strategy, as well as how Russia’s grand strategy has changed from 2014, when Russia annexed the Crimean Peninsula, to 2022, when Russia launched conventional war against Ukraine. The research is conducted by qualitative method and is based on analysis of secondary data. As a result, the research concludes whether Russia's grand strategy has changed from 2014 to 2022.
Russian grand strategy
Keywords: Politikas zinātne; visaptverošā stratēģija; Krievija; Ukraina; ASV; NATO