Pašvērtējuma un lēmuma pieņemšanas stilu saistības pieaugušajiem - Teilāne, Zane (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura pētījuma mērķis bija noskaidrot kādas pastāv saistības starp indivīdu pašcieņu un viņu lēmuma pieņemšanas stiliem. Kā arī izpētīt saikni starp vispārējo lēmuma pieņemšanas stilu skalām un noskaidrot kādā mērā pašcieņa prognozē lēmuma pieņemšanas stilus. Pētījumā piedalījās 170 respondenti, 128 sievietes un 42 vīrieši, vecuma posmā no 18 līdz 65 gadiem. Pētījumam nepieciešamo datu ievākšanai tika izmantota elektroniskā anketa apkopojot Rozenberga pašcieņas aptauju (Rosenberg Self-esteem scale: RSE, Rosenberg, 1965), kuru Latvijā adoptējusi A. Miltuze, 1996 gadā, un Vispārējo lēmuma pieņemšanas stilu aptauju (General Decision Making Style (GDMS), Scott &Bruce 1995), kas tika adaptēta bakalaura darba ietvaros. Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp pašcieņu un intuatīvo lēmuma pieņemšanas stilu, kā arī starp pašcieņu un izvairīgo lēmumu pieņemšanas stilu. Pašcieņa statistiski nozīmīgi prognozēja inuitīvo un spontāno lēmumu pieņemšanas stilus. Pētījuma rezultāti liecina, ka indivīdi ar augstāku pašcieņu, visticamāk, pieņems intuitīvu lēmumu pieņemšanas stilu un mazāk slieksies izmantot izvairīgu lēmumu pieņemšanas stilu.

The aim of this research was to explore the relationship between individuals' self-esteem and their decision-making styles. As well as to investigate the relationship between the general decision-making style scales and to find out to what extent self-esteem predicts decision-making styles. 170 respondents, 128 women and 42 men, aged between 18 and 65 took part in the study. An electronic questionnaire was used to collect the necessary data for the study, measuring self-esteem with the Rosenberg Self-esteem scale (RSE, Rosenberg, 1965), which was adopted in Latvia by A. Miltuze in 1996, and decision-making styles were measured by the General Decision Making Style survey ( GDMS, Scott &Bruce 1995), which was adapted as part of this study. The results of the study showed that there are statistically significant relationships between self-esteem and intuitive decision-making style, as well as between self-esteem and avoidant decision-making style. Self-esteem was a statistically significant predictor of intuitive and spontaneous decision-making styles. The results of the study show that individuals with higher self-esteem are more likely to adopt an intuitive decision-making style and less inclined to an avoidant decision-making style. The results of the study show that individuals with higher self-esteem are more likely to adopt an intuitive decision-making style and less inclined to use an avoidant decision-making style.
The Relationship Between Self-Esteem and Decision-Making Styles in Adults
Keywords: Psiholoģija; pašcieņa; lēmumu pieņemšana; lēmumu pieņemšanas stils; pieaugušie