Cēsu pilsētas Rūpniecības ielas apkaimes dzīves vides kvalitātes vērtējums - Treimanis, Atis (Latvijas Universitāte, 2011)
Ata Treimaņa bakalaura darbā “Cēsu pilsētas Rūpniecības ielas apkaimes dzīves vides kvalitātes vērtējums” tiek veikts, no citām atšķirīgās, Cēsu pilsētas apkaimes dzīves vides kvalitātes vērtējums. Rūpniecības ielas apkaimes aktualitāte ir kvalitatīvas dzīves vides savienojamības veidošana starp privātmāju apbūves un Cēsu pilsētā aktīvākās rūpnieciskās zonas teritorijām. Šajā apkaimē atrodas arī vienīgā Cēsu pilsētas ūdenstilpe ar dabas pamatnes teritoriju, kas pieejama iedzīvotājiem, bet netiek ilgtspējīgi apsaimniekota. Šīs apkaimes dzīves vides kvalitātes vērtēšanā tiek izmantoti pasaulē pazīstamu pilsētu plānotāju teorētiskie materiāli, kā arī Eiropas vienotie indikatori un Maslova “cilvēka vajadzību hierarhija”. Balstoties uz šiem kritērijiem, tiek veidota iedzīvotāju aptaujas anketa un saistībā ar pilsētas plānošanas dokumentiem, konstatētas apkaimes problemātiskās un potenciāli labvēlīgās teritorijas un fakti. Bakalaura darba rezultātā identificētas vairākas Rūpniecības ielas apkaimes dzīves vides problēmas, kā arī konstatēti apkaimes ilgtspējību veicinoši gan esošie, gan potenciālie faktori. Atslēgvārdi: Cēsis, apkaime, rūpniecība, dzīves vides kvalitātes kritēriji.

In Atis Treimanis’s bachelors research „Life and environment quality assessment of Rupniecibas street neighbourhood in town Cesis” an unique Cesis neighbourhood life quality evaluation has been done. Rupniecibas streets neighbourhood’s relevance is the making of qualitative environment compability between private buildings and the most active industrial territories in Cesis. The only Cesis open-water body accessible for swimming, with its natural base territory is located in this neighbourhood, and it is available for inhabitants, however it is not managed properly. In evaluating this neighbourhood’s life quality worldwide known city planners' theoretical materials, European Common Indicators and Maslow’s hierarchy of human needs were used. Based on these criteria, a poll for inhabitants was made and using documents of city planning, neighbourhoods problematic and potentially favourable facts of the territory were discovered. As a result of the bechelors research several Rūpniecības street neighbourhoods environmental issues were identified and current sustainability developing as well as potential factors were discovered. Keywords: Cēsis, neighbourhood, industry, life quality criteria.
Life and environment quality assessment of Rupniecibas street neighbourhood in town Cēsis
Keywords: Vides zinātne