Inovācijas akadēmisko bibliotēku darbā - Batare, Inga (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba “Inovācijas akadēmisko bibliotēku darbā” mērķis ir noskaidrot inovatīvu pakalpojumu ieviešanu un uzturēšanu veicinošos un kavējošos faktorus akadēmiskajās bibliotēkās. Darba teorētiskajam pamatojumam izmantota filozofiskā pieeja – pragmatisms un inovāciju difūzijas teorija. Latvijas valsts augstskolu bibliotēkās veiktas aptaujas ar lietotājiem un bibliotēku speciālistiem. Pētījumā noskaidrots, ka inovatīvu pakalpojumu ieviešanu Latvijas valsts augstskolu bibliotēkās kavē bibliotēkas speciālistu kompetenču trūkums, nepietiekams finansiālais nodrošinājums, tehnoloģiju straujā attīstība. Lietotāju aptaujā respondenti par vērtīgiem atzinuši vairākus Latvijas valsts augstskolu bibliotēkās ieviestus inovatīvus bibliotēku pakalpojumus, kas atbilst labās prakses piemēriem pasaulē.

The aim of the Master`s Thesis “Innovation in academic libraries work” is to find out the contributing and hindering factors to the introduction and maintenance of innovative services in academic libraries. The theoretical basis of the Thesis is the philosophical approach – pragmatism and the theory of diffusion of innovations. In the libraries of Latvian state higher educational institutions, surveys were conducted for both users and libraries specialists. As a result of the research, it has been established that the introduction of innovative services in the libraries of Latvian state higher educational institutions is hindered by the lack of library specialists competencies, insufficient financial provision, rapid development of technologies. In a user survey, respondents have recognized a number of innovative library services implemented in libraries in Latvia, which are in line with good practice examples in the world.
Innovation in academic libraries work
Keywords: Komunikācijas zinātne; inovācijas; akadēmiskās bibliotēkas; bibliotēku pakalpojumi; innovation; academic libraries