2008.gada Pekinas olimpiskās spēles - pārkāpumi un starptautiskā rezonanse cilvēktiesību jautājumos - Karlsberga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Ķīnā 2008.gadā notika Pekinas olimpiskās spēles, kuras tai tika piešķirtas ar norunu, ka tā veiks uzlabojumus savā cilvēktiesību politikā. Lai izpētītu, kā sporta forums palīdzēja risināt ar valsts cilvēktiesību nepilnībām saistītos jautājumus, tika sagatavota teorētiskā bāze (apkopoti pētnieku viedokļi par politikas un sporta mijiedarbību, aplūkotas gadījumam atbilstošas cilvēktiesības un aplūkota Ķīnas atdzimšanas saistība ar olimpiskajām spēlēm). Tika veikts pētījums, izmantojot situācijas hronoloģisku aprakstu un tēmai saistošu starptautisko aktieru viedokļus, atspoguļota Ķīnas rīcība un uzskati preses brīvības ierobežošanā. Par spīti lielajām uz tām liktajām cerībām Pekinas olimpiskās spēles nav veikušas ievērojamas pārmaiņas Ķīnas cilvēktiesību politikā, jo starptautiskajai sabiedrībai nav pietiekošas ietekmes uz valsts iekšpolitiku.

China received the rights to host 2008 Olympics on one condition – it had to improve its’ human rights policy. The proposal of this paper – to collect and process theory, opinions, research results, critics, suggestions and other kind of information that refers to Beijing Olympic Games, international community and China itself. Author of this paper wanted to understand whether Beijing Olympic Games had any influence on China’s widely criticized human rights policy. At the same time it’s important to understand the level of power implemented on China’s domestic policy by main international institutions and another power – USA. Hypothesis of this paper – international attention attracted to Beijing Olympics encouraged China to solve its human rights violations – without any intervention from the third party. China has to find compromises in its human rights record which is very important if China wants to be a complete member of the international community.
Beijing 2008 Olympic Games - violations and international resonance from Human Rights' perspective
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)