Stresa mazināšanas tehnoloģiju ietekme uz indivīda kognitīvām spējām - Juškēvics, Ivars (Latvijas Universitāte, 2019)
Saskaņā ar Amerikas Psiholoģijas Asociācijas veikto aptauju “Stress Amerikā” (2017) arvien vairāk cilvēku ikdienā piedzīvo hronisku stresu. Tas pats ir attiecināms uz Eiropu un Latviju.- avots? Ārējie nelabvēlīgie stresa faktori un citi stresori pastāvīgi izaicina mūsu ķermeņa dinamisko homeostāzi (Chrousos , 2009). Un kā mūsu organisma bioloģiska , psiholoģiska atbildes reakcija ir stress. Stresa reakcijas rodas, ja situācija tiek uztverta kā izaicinoša vai draudoša (piemēram, pārmērīgs darba apjoms, savas dzīves salīdzināšana ar citiem sociālajos tīklos vai ātruma pārsniegšana vadot automašīnu). Ikdienā stresa “ķieģelīšiem” uzkrājoties, daudzi cilvēki piedzīvo “ izdegšanas” sindromu. Bakalaura darba mērķis bija veikt eksperimentu un novērtēt stresa mazinošu ierīču lietošanas ietekmi uz indivīda stresa līmeni. Bakalaura darba pirmajā nodaļā aplūkotas stresa vēsture un stresa pārvarēšanas stratēģijas, pētījumi un teorijas par dažādu biofeedback un EEG ierīču izmantošanu, lai mazinātu stresa līmeni, kā arī teorētiskais pamatojums par stresa līmeņa saistību ar sirds variāciju ritmu un pulsu. Otrajā nodaļā ir aprakstīts eksperimenta dizains un tā gaita, mērījumi. Lai šo eksperimentu veiktu, tika izmantotas gan subjektīvas ( Depresijas, trauksmes, stresa aptauja (Depression Anxiety Stress Scales ), gan objektīvas metodes ( sirdsdarbības variabilitātes ritma pieraksts ar pulsometru) . Trešajā nodaļā ir veikta diskusija un aprakstīti secinājumi. Ceturtajā nodaļā apkopota literatūra. Pētījumā konstatēts, ka stresu mazinošas ierīces 5 min lietošana konkrētajā dalībnieku izlasē neietekmē indivīda stresa līmeni.

According to the survey ‘Stress in America’ conducted by American Psychological Association (2017), an increasing number of people are sufering from chronic stress in their everyday life. The same situation we can observe in Europe and Latvia. The external adverse and other stressors constantly challenge the dynamic homeostasis of our body (Chrousos 2009).And our bodies biological, psychological response is stress. Stress responses occur when a situation is perceived to be challenging or threatening (e.g., excessive workload , comparing your life with others in social media, or facing a speeding car) . When in everday life stress “ bricks” accumulate, many people experience a burnout syndrom. The aim of Bachelor s work was to conduct an experiment and assess the impact of using stress relieving devices and deliberately directing selective attention on the individuals stress level. The first chapter of the bachelor s work describe the history of stress and coping theories, researches for using biofeedback and EEG devices to reduce stress levels, as well as theoretical justification for the relationship of stress levels to heart variation rythms and pulse. The second chapter describes the design of the experiment and its progress, measurements. Both subjective ( Depression Anxiety Stress Scales) and objective methods ( heart rate recording with pulsemeter) were used to perform the experiment. The third chapter contains a discussion and outlines the conclusions. Chapter four summarises the literature The study found that the use of a 5 min stress relief device does not affect the individual's stress level.
Impact of stress reduction technologies on an individual's cognitive abilities
Keywords: Psiholoģija; stress; stresu mazinošu ierīču ietekme; bioloģiskā atgriezeniskā saite; sirds ritma variabilitāte.