"Politiskais korektums" valodas lietojumā - Circene, Ilona (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā tiek veikta politiskā korektuma analīze,kura tiek izmantots Latvijas Bankas Gada Pārskatā Prezidenta Ievadvārdos no 1991 līdz 2011gadam.Politiskais korektums parasti ir attiecināms kā valodas parādība.Tas loti svarīgi būt informētam par to kā un kāpēc politiskais korektums tiek lietots Latvijas Bankas Gada Pārskatā Prezidenta Ievadvārdos.Šī darba mērķis ir noskaidrot,kā politiskais korektums ir sasniegts Latvijas Bankas Gada Pārskatā Prezidenta Ievadvārdos no 1991 līdz 2011 gadam un izpētīt caur kurām stilistiskām ierīcēm politiskais korektums ir sasniegts.Pētījumu metode,kas pētījuma gaitā ir izmantota ir diskursa analīze.Veicot analīzi ir izdarīti šāds secinājumus:politiskais korektums tiek plaši izmantots Latvijas Bankas Gada Pārskatā Prezidenta Ievadvārdos.Politiskā korektuma izteicieni kas ir attiecināmi uz recesijas pārstāv apmēram pusi no visiem atrastajiem politiskā korektuma izteicieni.Atslēgas vārdi:politiskais korektums,eifēmismi,stilistiskās ierīces,neskaidriba

The present paper deals with the analysis of the political correctness used in the Speeches of the Governor in the Annual Reports of the Bank of Latvia from the year 1991 to 2011.It is very important to be aware of how and why political correctness has been used in the Speech of the Governor in the Annual Reports of the Bank of Latvia.The aim of this paper is to find out how political correctness is attained in the speeches of the Governor in the Annual Reports of the Bank of Latvia from the year 1991 to 2011 and to examine stylistic devices through which the political correctness is expressed.The research method employed is discourse analysis.Analysis provided a following conclusion:expressions of political correctness are widely used in the speeches of the Governor in the Annual Reports of the Bank of Latvia.Expressions of political correctness referring to recession represent about half of expressions analysed.Key words:political correctness,euphemisms,stylistic devices,ambiguity
"Political Correctness" in Language Use
Keywords: Valodniecība