Abiotisko vides faktoru ietekme uz cianobaktēriju attīstību - Grīviņa, Anita (Latvijas Universitāte, 2011)
„Abiotisko vides faktoru ietekme uz cianobaktēriju attīstību” Fitoplanktons ir primārās produkcijas nodrošinātājs ūdens ekosistēmās. Aļģes no ūdenī uzņemtajām izšķīdušajām neorganiskajām vielām ar fotosintēzes palīdzību spēj saražot organiskās vielas, kas ir pamats ekosistēmas funkcionēšanai. Fitoplanktona attīstību un augšanu būtiski ietekmē abiotiskie faktori. Temperatūra nosaka šūnu augšanas ātrumu, apgaismojums vajadzīgs fotosintēzes procesā, barības vielas piedalās šūnu metabolisma procesos, ūdens vides sāļums un pH nosaka sugu izplatību. Šiem abiotiskajiem faktoriem mijiedarbojoties, ir iespējams panākt maksimālo biomasas pieaugumu. Par darba mērķi tika izvirzīts- noteikt apgaismojuma, temperatūras, sāļuma un vides reakcijas pH ietekmi uz Microcystis aeruginosa, Anabaena spiroides un Nodularia spumigena attīstību. Eksperimenta rezultāti parāda, ka Nodularia spumigena biomasas maksimumu sasniedz pie 5500 luksu lielas apgaismojuma intensitātes, 20˚C līdz 30˚C vides temperatūras, 4 līdz 6 ‰ sāļuma un pie vides pH 8. Microcystis aeruginosa un Anabaena spiroides optimālie augšanas apstākļi ir pie 3500 luksu liela apgaismojuma, 25˚C līdz 35˚C temperatūras, 4 līdz 6 ‰ sāļuma un vides pH 8.

„Impact of abiotic factors on development of cyanobacteria” Phytoplankton is primary production hedger in water ecosystems. Algae from the water dissolved inorganic substances through photosynthesis can product organic matter, which is the basis for the functioning of ecosystems. Phytoplankton development and growth are significantly affected by abiotic factors. The temperature determines the growth rate of cyanobacteria, lighting is necessary in the processes of photosynthesis, nutrients participate in cellular metabolism, water salinity and pH determine distribution species. When all these environmental factors interact, cyanobacteria can reach the maximum biomass growth The main aim of the work was to determine the role of lighting, temperature, salinity and pH in development of Microcystis aeruginosa, Anabaena spiroides and Nodularia spumigena. Studies show, that Nodularia spumigena can reach the maximum biomass growth at 5500 lux high illumination, 20˚C to 30˚C temperature, at 4 to 6 ‰ water salinity and at pH 8 alkalnity. Optimal growht conditions of Microcystis aeruginosa and Anabaena spiroides respond to 3500 lux high illumination and 25 ˚C to 35˚C temperature, at 4 to 6 ‰ water salinity and at alkalinity when pH is 8.
Impact of abiotic factors on development of cyanobacteria
Keywords: Bioloģija