Amerikas motīvs Anšlava Eglīša īsprozā līdz 1958. gadam - Brance, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Amerikas motīvs epizodiski parādās pirmskara un kara laika Anšlava Eglīša īsprozā. Trimdas īsprozā Amerikas motīvs ir ļoti svarīgs. Tas funkcionē kā vienota laiktelpa, un to ir iespējams fragmentēt kā Amerikas iedzīvotāju motīvu, Amerikas sadzīves un tradīciju motīvu utt. Lielākoties Amerika Eglīša trimdas īsprozā tiek tēlota no iebraucēja, trimdas latvieša, skatupunkta, tādējādi uzsverot neparasto un nesaprotamo. Amerikas cilvēki, pilsētas, daba, tradīcijas un paražas ir izteiktā kontrastā ar stāstu varoņu pieredzi, kura iegūta Latvijā un Eiropā. Amerika Anšlava Eglīša 50. gadu īsprozā tiek analizēta kā laiktelpa. Dažādas laiktelpas var būt integrētas cita citā, plašākās izpratnes laiktelpa ir trimda, kurā iekļauta vispārināta 50. gadu Amerikas laiktelpa, tajā attiecīgi var tikt iekļauta priekšpilsētas laiktelpa, ceļa laiktelpa, daudzdzīvokļu ēkas laiktelpa, veikala laiktelpa u.c. Atslēgvārdi: Anšlavs Eglītis, trimda, laiktelpa, motīvs, Amerika

The motif of America occasionally appears in early Eglītis works. In the exile short fiction written by Anšlavs Eglītis, the motif of America is very important. It functions as a united chronotope and it is possible to fragment it as a motif of American people and motif of American social life and traditions etc. Mostly America in exile short fiction is presented from point of view of a Latvian exile, thus accentuating the unusual and incomprehensible. For a Latvian exile, American people, cities, nature, traditions and customs are in direct contrast with the experience, that was acquired in Latvia and Europe. America in Eglītis 50ies short fiction is analysed as a chronotope. Several chronotopes can be integrated into each other, in wider sense chronotope is exile, which includes generalized chronotope of 50ies, that in turn can include suburban chronotope, road chronotope, apartment house chronotope, shop chronotope etc. Key words: Anšlavs Eglītis, exile, chronotope, motif, America
Motif of America in Short Fiction by Anšlavs Eglītis until 1958
Keywords: Filoloģija