"Jaunais līgumsodu regulējums; problēmjautājumi" - Sustriņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs “Jaunais līgumsodu regulējums; problēmjautājumi” aplūko tendences jaunā līgumsoda regulējuma piemērošanā Latvijā un salīdzina tās ar vēsturisko situāciju. Darba mērķis ir izpētīt situāciju līgumsodu regulējuma jomā Latvijā, salīdzināt to ar līgumsodu institūtu Rietumeiropā, apzinot tiesību doktrīnā minētās atziņas par līgumsoda jēdziena izpratni un nozīmi, izzināt līgumsoda piemērošanas novitātes. Pētījuma rezultātā autore konstatē faktu, ka līgumsoda 10 procentu ierobežojums nav uzskatāms par samērīgu visos tā piemērošanas gadījumos. Tika konstatēts arī, ka pārmērīgu līgumsodu samazināšanai svarīgi ir ņemt vērā gan vispārējos tiesību principus, gan arī vērtēt katru strīdu individuāli, ņemot vērā lietas faktiskos apstākļus. Atslēgvārdi: līgumsoda regulējums, novitātes, samērīgums, tiesu prakse lietās par naudas piedziņu.

Bachelor’s thesis „The new regulation of contractual penalties; main issues” explores trends in application of the new regulation of contractual penalties in Latvia and compares them with historical situation. The objective of this thesis is to examine the situation in regulation of contractual penalties in Latvia, in comparison with contractual penalties in Western Europe, by researching the views of legal doctrine regarding the meaning and comprehension of the concept of contractual penalties, and to examine the novelties in applying contractual penalties. As a result of research the author presents a finding that the 10 per cent limitation of contractual penalties is not to be treated as proportionate in every case of its application. It was found that it is important to take into account the main principles of law and the individual circumstances of the dispute, when applying regulation of contractual penalties. Keywords: regulation of contractual penalties, novelties, proporti
"New regulation of contractual penalties; main issues"
Keywords: Juridiskā zinātne