Vecāku novērtēto uzmanības deficīta un hiperaktivitātes iezīmju saistība ar miega kvalitāti bērniem vecumā no 6-7 gadiem - Kusiņa, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp vecāku novērtētajām UDHT iezīmēm un miega kvalitāti bērniem vecumā no 6-7 gadiem. Pētījumā piedalījās 125 respondenti, kuri sniedza atbildes par saviem bērniem, no kuriem 76 (60,8 % ) bija zēni un 49 (39,2 %) bija meitenes. Tika izmantotas divas aptaujas: Konera uzvedības novērtējuma aptaujas īsās versijas vecāku forma un Miega traucējumu skala bērniem. Pētījuma rezultāti norāda, ka pastāv statistiski nozīmīga, pozitīva un vidēji cieša korelācija starp kopējām UDHT iezīmēm un kopējo miega kvalitāti bērniem, kā arī statistiski nozīmīgas un vidēji ciešas saistības starp gandrīz visām UDHT un Miega traucējumu apakšskalām. Tika atklāts, ka vecāki zēnus novērtē ar izteiktākām UDHT iezīmēm, nekā meitenes, ko apstiprina arī iepriekšējie pētījumi.

The aim of the study was to find the association between parent-rated ADHD symptoms and the sleep quality in children aged 6-7 years. 125 respondents who took part in the study, gave answers about their children, of which 76 (60,8 %) were boys and 49 (39,2 %) were girls. Two surveys were used: the parent form of the short version of the Conners` Parent Rating Scales and the Sleep Disturbance Scale for Children. The results of the study indicate that there is a statistically significant, positive and moderately close correlation between common UDHT features and overall sleep quality in children, as well as statistically significant and moderately close associations between almost all UDHT and Sleep Disorders subscales. It was found that parents rated boys with more pronounced UDHT traits than girls, which is also supported by previous research.
The Association Between Parent-Rated Attention Deficit and Hyperactivity Symptoms and the Sleep Quality in Children Aged 6-7 Years
Keywords: Psiholoģija; pirmsskolas vecuma bērni; UDHT; hiperaktivitāte; neuzmanība; miega kvalitāte