Garīgums, garīgā apiešana un to saistība ar psiholoģiskās palīdzības meklēšanas attieksmēm un stigmu - Kaulakalna, Kate (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija izpētīt attiecības starp garīgumu, garīgo apiešanu un psiholoģiskās palīdzības meklēšanas attieksmēm un internalizēto stigmu un noskaidrot atšķirības rādītājos starp sievietēm un vīriešiem. Pētījumā piedalījās 257 respondenti (219 sievietes, 37 vīrieši, 1 nebināra persona) no 19 līdz 79 gadiem (M = 35,88). Datu ievākšanai tika izmantotas 4 aptaujas: Garīguma attieksmju skala (Braghetta et al., 2021), Garīgās apiešanas skala (Fox et al., 2017a), Palīdzības meklēšanas internalizētās stigmas aptauja (Vogel et al., 2006), Attieksmes pret psiholoģiskās palīdzības meklēšanu aptauja (Hammer et al., 2018). Garīgums pozitīvi korelē ar garīgo apiešanu. Garīgā apiešana negatīvi korelē ar psiholoģiskās palīdzības meklēšanas attieksmēm un internalizēto stigmu. Sievietēm ir nozīmīgi augstāki rādītāji garīgumā, garīgajā apiešanā un psiholoģiskās palīdzības meklēšanas attieksmēs, vīrieši uzrāda augstāku internalizēto stigmu.

The aim of the research was to investigate the relationship between spirituality, spiritual bypass and psychological help-seeking attitudes and internalized stigma and to find out differences in scores between women and men. The study included 257 respondents (219 women, 37 men, 1 non-binary person) aged from 19 to 79 (M = 35,88). 4 surveys were used for data collection: Attitudes Related to Spirituality Scale (Braghetta et al., 2021), Spiritual Bypass Scale-13 (Fox et al., 2017a), Self-Stigma of Seeking-Help Scale (Vogel et al., 2006), Mental Help-Seeking Attitudes Scale (Hammer et al., 2018). Spirituality is positively correlated with spiritual bypass. Spiritual bypass negatively correlates with psychological help-seeking attitudes and internalized stigma. Females have significantly higher scores on spirituality, spiritual bypass, and psychological help-seeking attitudes, males show higher internalized stigma.
Spirituality, Spiritual Bypass, and Their Relationship to Psychological Help-Seeking Attitudes and Stigma
Keywords: Psiholoģija; garīgums; garīgā apiešana; attieksmes pret psiholoģiskās palīdzības meklēšanu; palīdzības meklēšanas internalizētā stigma