Emocionālu vārdu leksika mīlas partneru vēstulēs. - Pētersone, Linda (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba teorētiskās daļas mērķis ir izprast emociju jēdzienu, gūt ieskatu emociju teorijās no to izpētes pirmsākumiem līdz mūsdienām, kā arī romantisko attiecību saistībai ar emocijām. Ir pētījumi par emociju atpazīšanu un emociju vārdiem respondentu stāstījumos, rakstītos stāstījumos, kā arī par emocijām literārā tekstā. Taču pēc rūpīgiem meklējumiem psiholoģijas pētījumu klāstā neizdevās atrast tieši tāda veida pētījumus, kas saistīti ar emociju izpēti mīlas partneru korespondencē. Bakalaura darba praktiskās daļas mērķis ir izpētīt emocionālu vārdu leksiku 20 dažādu respondentu vēstulēs mīlas partnerim, rezultātā nonākot pie konkrētām emociju kategorijām. Bakalaura darba pētījuma jautājums: Kādas emocijas izpaužas mīlas partneru vēstulēs? Darbā izmantotā metode – teksta kontentanalīze. Emociju kategorizācijai izmantota F.Šeivera klasifikācija (Shaver et al., 1987; Shaver et al., 2001; Shaver et al., 2006). Kopumā izanalizētas 20 respondentu vēstules mīlas partnerim, kur katrā ir atrodama vismaz viena satura vienība, kurā ietverts emocijas vārds vai kura kontekstuāli attiecas uz kādu no emociju kategorijām. Vidējais vārdu skaits vēstulē ir 305,25 vārdi, vidējais emociju vārdu skaits 5,75 vārdi jeb 2,4%, vidējais emociju pamatkategoriju skaits vēstulē 2,5 kategorijas. Pētījuma rezultātā noskaidrots, ka respondentu vēstulēs mīlas partnerim izpaužas šādas sešas pamatemociju kategorijas: mīlestība (36%), prieks (35%), skumjas (15%), bailes (9%), dusmas (3%), pārsteigums (2%). Kopumā vērtējot, pozitīvo emociju (73%) vēstulēs ir vairāk nekā negatīvo (27%). Tādējādi redzams, ka vēstulēs parādās dažādas emociju kategorijas. Mīlestības un prieka kategorijas lielais pārsvars varētu liecināt, ka pozitīvu emocionālu vārdu leksika ir nozīmīga un neatņemama romantisko attiecību sastāvdaļa.

The main goal of the theoretical part of this bachelor’s work is to understand the concept of emotions, to get acquainted with emotional theories, starting from it’s origin till nowadays, including exploration of the romantic relationship and its connection with emotions. There are plenty of researches on emotion recognition and emotion words in respondent’s oral and written narrations as well as researches on emotions in literary texts. However, after accurate searching the psychological researches, author was not able to find any paper connected with emotional exploration within lovers’ correspondence. The purpose of the practical part of the bachelor’s work is to explore the emotion lexicon of 20 different respondents’ letters written to their lovers, which will result in finding out particular emotional categories. The main question of the bachelor’s work: What kind of emotions emerge in lovers’ letters? Method used in the bachelor’s work: content analysis of the text. To categorize the emotions author has used P. Shaver’s classification. In overall 20 lovers letters have been analyzed, in which author has found at least one substance unit, with word of emotions included. Average quantity of words within letter – 305,25, average quantity of emotion words – 5,75 or 2,4%, average quantity of basic category emotions – 2,5 categories. As a result of the research, it has been found out that inside lovers’ letters six following primary emotions emerge: love (36%), joy (35%), sadness (15%), fear (9%), anger (3%) and surprise (2%). In general positive emotions (59%) exceed negative ones (41%). In general positive emotions (73%) exceed negative ones (27%). Different emotion categories appear inside those letters. The dominance of love and joy categories indicates that positive emotional lexis is a vital element of romantic relationship.
Emotion Lexicon in Love Partners’ Letters
Keywords: Psiholoģija