Kapitālsabiedrības dalībnieku un amatpersonu nomaiņas problemātika nolūkā izvairīties no atbildības - Sikalo, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2023)
Privāta sektora kapitālsabiedrību dalībniekiem likums nenosaka nekādus ierobežojumus vai prasības attiecībā uz kapitālsabiedrību valdes locekļu atlasi un izvēli. Attiecīgi, jebkura pilngadīga rīcībspējīga fiziska persona, kurai nav noteikti ierobežojumi, var ieņemt valdes locekļa amatu. Tomēr šāda amata ieņemšana rada subjektam veselu klāstu ar atbildību un pienākumiem, kas tiek vērsti ne tikai uz sabiedrības iekšējo vidi, bet arī uz tās mijiedarbību ar partneriem, valsts institūcijām u.c. Maģistra darba mērķis ir rast iespējamu risinājumu, kurš var ierobežot fiktīvas valdes iecelšanas gadījumus un maiņu nolūka izvairīties no atbildības. Lai izstrādātu iespējamo problemātikas novēršanas piedāvājumu, tiek analizēti normatīvie akti, tiesu prakse un citi avoti.

The law does not set any restrictions or requirements regarding the selection and selection of board members of capital companies for members of private sector capital companies. Accordingly, any adult person capable of action, which has no restrictions set by law, can hold the position of a member of the board. However, holding such a position creates for the subject a whole range of responsibilities and duties, which are directed not only to the internal environment of the company, but also to its interaction with partners, state institutions, etc. The aim of the Master's thesis is to find a possible solution that can limit the cases of fictitious board appointments and changes with the intention of avoiding responsibility. Regulatory acts, court practice and other sources are analyzed to develop a possible solution to the problem.
Replacement problem issues of enterprise partipiciants and officials to avoid responsibility
Keywords: Tiesību zinātne; kapitālsabiedrība; sabiedrība ar ierobežotu atbildību; izvairīšanas no atbildības; maksātnespēja; fiktīvie valdes locekļi