Semantiskā meklēšana un tās nodrošinājums - Grīnblate, Anna (Latvijas Universitāte, 2011)
Semantiskā meklēšana tiek nodrošināta semantiskā tīmekļa ietvaros. Semantiskā tīmekļa attīstīšana paredz Internetā pieejamo informāciju (zināšanas) pārveidot jaunos, datoriem saprotamos formātos. Bakalaura darbā skaidrots, kāda ir valodas un izziņas procesa savstarpējā sakarība, kāda ir semantikas vieta lingvistiskajā teorijā. Aplūkoti būtiskākie datorlingvistikas elementi. Darbā raksturota semantiskā tīmekļa uzbūve un dažādi zināšanu organizēšanas un attēlošanas veidi, kas nodrošina iespēju meklēt un izgūt semantiski marķētus datus. Pētījumā analizēti šobrīd esošie semantiskie meklētāji, izpētītas to iespējas izgūt semantiskus datus un saprast meklējuma pieprasījuma jēdzienisko nozīmi. Atslēgvārdi: Semantiskais tīmeklis, semantiskā meklēšana, semantika, dabiskās valodas apstrāde, zināšanu organizēšanas sistēmas, informācijas meklēšana, meklētājprogrammas

Semantic search is provided within the Semantic Web. Developing of Semantic Web provides all information (knowledge) of the Internet to modify into a new format, understandable for computers. In the paper is explained what is the language, cognitive process and relationships between them; what is the meaning of semantics in linguistic theory. Are described the key elements of computational linguistics. The paper describes the Semantic Web architecture and variety of knowledge representation and organization systems, which provide the ability to search and retrieve semantically tagged data. Within the study existing semantic search engines are analysed, explored their possibilities to retrieve semantic data and to understand the semantic meaning of the query. Keywords: Semantic web, semantic search, semantics, natural language processing, knowledge representation systems, informational search, search engine
Tools for semantic retrieval
Keywords: Bibliotēkzinātne