Filmas "Bille" naratīva analīze un auditorijas izpratne par to - Gavriļenko, Darja (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā tiks pētīta spēlfilma "Bille", un mērķis ir noskaidrot auditorijas izpratni par filmas naratīvu ar fokusgrupu palīdzību. Teorētiskajā daļā Pētījuma autore aprakstīs naratīvu, naratīva analīzi, filmu naratīvu, Voltera Fišera naratīva paradigmu, biogrāfisko prozu un kino nacionālo raksturu. Metodoloģijas daļā tiks aprakstīta naratīva analīze un fokusgrupu analīze. Fokusgrupu analīze ir izvēlēta tāpēc, ka ar to palīdzību tiks noskaidrotas fokusgrupu dalībnieku pārdomas un interpretācijas par redzēto filmu. Taču naratīva analīze sniegs skaidrojumu par stāsta uzbūvi, radīšanu un uztveri. Empīriskajā daļā tiks analizētas septiņas filmas ainas. Kā arī apkopotas fokusgrupu novērojamo analīze par filmu "Bille" naratīvu, to elementiem un vērtībām.

The aim of this bachelor thesis is to research the audience's understanding of the "Bille" film's narrative through focus groups. In the theoretical part, the author of the study will describe the narrative, narrative analysis, the film narrative, Wolter Fisher narrative paradigm, biographical prose and national cinemas characteristics. The methodology section will describe the narrative analysis and focus group analysis. Focus group analysis is chosen because it will help to clarify the focus group participants' reflections and interpretations of the film they have seen. But the narrative analysis will explain the structure, creation, and perception of the story. Seven film scenes will be analyzed in the empirical part. As well as the focus group observation analysis of the film "Bille" narrative, their elements and values.
Narrative analysis of the film "Bille" and understanding by the audience
Keywords: Komunikācijas zinātne; naratīva analīze; kino naratīvs; filma; fokusgrupas