Imanta Ziedoņa literārie darbi - radošās darbības sekmētāji jaunākā skolas vecuma bērniem - Karpova, Baiba (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma: “Imanta Ziedoņa literārie darbi- radošās darbības sekmētāji jaunākā skolas vecuma bērniem”. Darba mērķis: pētīt jaunākā skolas vecuma bērnu radošās darbības attīstību I. Ziedoņa literāro darbu iepazīšanas procesā. Darbā analizēts: radošums pedagogu, psihologu skatījumā, jaunākā skolas vecuma bērnu attīstība, I. Ziedoņa lieterāro darbu izmantošanas iespējas, I. Ziedoņa literāro darbu izmantošana praktiskajā darbībā ar Valkas „X” skolas, 2.klases skolēniem. Pētījumā secināts, ka radošums ir gan atsevišķa cilvēka izaugsmes, gan sabiedrības progresa neatņemama sastāvdaļa, tas ir attīstības rosinātājs un virzītājs. Radošo vidi ap bērnu ir svarīgi veidot jau agrā bērnībā, jo tas ir laiks, kad bērns vēl nav atkarīgs no sabiedrībā pieņemtajiem stereotipiem un ir patiesi radošs. I. Ziedonim kā radošai individualitātei, rūpējoties par bērnu kultūras attīstību Latvijā, ir bijis svarīgi iepazīstināt bērnus ar sazināšanās ceļu- lasīt, rakstīt, pareizi runāt, tādēļ viņa darbi ir kā labs radošais paraugs ne tikai bērniem, bet arī pedagogiem un vecākiem, viņa darbi aicina uz vides maiņu mācību procesā, aicina filosofēt, izteikt viedokli, kā arī mākslinieciski izpausties, kas arī sekmē bērnu radošo darbību, taču šī attīstība nenotiek strauji. Atslēgas vārdi: radošums, radoša darbība, Imanta Ziedoņa daiļrade, oriģinalitāte Darba apjoms ir 83 lapaspuses, kurā iekļautas 19 tabulas, 7 attēli, 2 pielikumi ar skolēnu oriģināldarbiem. Darba tapšanā izmantoti 39 literatūras avoti.

The theme of this bachelor’s paper is “The Literary Works of Imants Ziedonis as Promoters of Creative Activity for Children Ages 7-11”. The goal of the paper is to research the development of creative activity for children ages 7-11 while introducing them to the literary works of Imants Ziedonis. The paper analyses what teachers and psychologists think creativity is, the development of children ages 7-11, is it possible to use the literary works of Imants Ziedonis, the practical use of the literary works of Imants Ziedonis with 2nd grade children from Valka “X” school. The research shows that creativity is an integral part of the growth and progress of individuals, as well as society as whole. Creativity is a stimulator and promoter of development. It is important to generate a creative environment in early childhood, because then children are not dependent on the stereotypes created by society and are truly creative. Imants Ziedonis as a creative has cared for the cultural development of children in Latvia, and it was important to him to introduce the ways of communication – reading, writing, speaking ¬– to children, so his works are a good creative example not only to them, but also to teachers and parents. His works invite change in the learning process, make people think, express their opinions and artistic abilities. This promotes the creative activity for children, but the development is not rapid. Key words: creativity, creative activity, literary works of Imants Ziedonis, originality. The bachelor’s paper consists of 83 pages. There are 19 charts, 7 images, and 2 appendixes with children’s creative works. There are 39 sources used.
The Literary Works of Imants Ziedonis as Promoters of Creative Activity for Children Ages 7 - 11
Keywords: Skolas pedagoģija; radošums; radoša darbība; Imanta Ziedoņa daiļrade; oriģinalitāte