Digitālie stāsti skolēnu angļu valodas runāšanas prasmju attīstībai 3. klasē - Britikova, Valērija (Latvijas Universitāte, 2020)
Digitālais stāstījums apvieno tradicionālo mutvārdu stāstīšanas mākslu ar tehnoloģijām, kas ir pieejamas 21. gadsimta klasē. Spēja efektīvi komunicēt ir viena no vissvarīgākajām dzīves iemaņām. Viena no efektīvākajām mācību metodēm ir iztēles un vizualizācijas izmantošana jaunas informācijas nodošanai. Tāpēc mūsdienu “digitālās” pasaules rīki ir tikai paplašinājuši metodes iespējas. Diplomdarba autore veica gadījuma izpēti Rīgas vidusskolā no 2019. gada septembra līdz novembrim. 10 skolēni piedalījās pētījumā un veidoja animētus video ar balss ierakstīšanu runāšanas prasmju attīstīšanai. Tika izmantotas šādas datu vākšanas metodes: runāšanas tests, vērtēšanas lapas un anketa. Pētījuma rezultāti nav pierādījuši, ka digitālā stāstīšanas pieeja palīdz attīstīt runāšanas prasmes. Runāšanas testa rezultāti parādīja, ka 3. klases studentiem, ir vērojama neliela pozitīva dinamika. Animētu video veidošana paplašināja skolēnu vārdu krājumu, uzlaboja izrunu un gramatiku. Anketu analīze parādīja, ka angļu valodas skolotāji piekrīt, ka šai metodei var būt pozitīva ietekme, tomēr lielākajai daļai skolotāju nebija pieredzes metodes izmantošanā klasē.

Digital storytelling combines the traditional art of oral storytelling with the technology existing in the twenty-first century classroom. Being able to communicate effectively is one of the most important life skills to learn. Using imagination and visualization to convey new information has been one of the most effective teaching methods. Therefore, the tools of the modern “digital” world have only expanded the possibilities of the method. The author of the diploma paper carried out a case study in secondary school in Riga from September till November 2019. 10 students participated in a research study and made animated videos with voice-over for developing their speaking skills. The following data collection methods were used: speaking test, evaluation sheets and a questionnaire. The research results haven't proven that digital storytelling approach helps to develop speaking skills. Results of the speaking test have shown that there is a slight positive dynamic in speaking of form 3 students. Making animated videos widened students’ vocabulary, improved pronunciation and grammar. Analysis of questionnaires showed that English teachers agree that digital storytelling may have a positive effect, however the majority of the teachers didn't have the experience in using the method in the classroom.
Digital Storytelling to Develop Students’ English Speaking Skills in Form 3
Keywords: Pedagoģija; runāšanas prasmes; digitālais stāstījums; balss pārraide; video