Lielais laimiņš (Sedum maximum) kā modeļsuga smago metālu ietekmes un uzņemšanas fizioloģijas pētījumos - Jožikova, Irina (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā ir apkopota informācija par augu hiperakumulācijas spējām. Darba mērķis bija pārbaudīt iespēju izmantot lielo laimiņu smago metālu ietekmes un uzņemšanas pētījumos kontrolētos apstākļos un eksperimentāli noteikt biogēno metālu varu, cinku, mangānu un nātriju uzkrāšanos augos, kas audzēti metālu dažādu koncentrāciju ietekmē. Fizioloģiskās atbildes pētījumiem mērīja hlorofila saturu un hlorofila a fluorescenci, beigās noteica metālu saturu dažādās auga daļās. Darba rezultātā secināts, ka lielais laimiņš spēj efektīvi uzkrāt mangānu un cinku virsmezes orgānos, mangāns tika uzkrāts lielos daudzumos. Varš un nātrijs arī tika uzkrāti, bet pie lielajām nātrija koncentrācijām tika pamanāmi kavēta augu attīstība un augšana. Hlorofila saturs lapās un hlorofila a fluorescence arī tika ietekmēti, bet augi spēja pielāgoties. Lielais laimiņš var būt potenciāli izmantots fitoremediācijas nolūkos.

In this paper the information on the abilities of plant hyperaccumulation is summarized. The aim was to examine the possibility to use tallest stonecrop in research of heavy metal influence and uptake in controlled conditions and experimentally determine the accumulation of biogenic metals, - copper, zinc, manganese and sodium in plants, which were grown in the presence of different metal concentrations. To check the physiological reaction, chlorophyll content and chlorophyll a fluorescence was measured, in the end metal content in differerent parts of plants was determined. The results showed that the tallest stonecrop is able to effectively accumulate manganese and zinc in shoots, big amount of manganese was accumulated. Copper and sodium were accumulated too, but the plants’ growth and development was inhibited at the higher concentrations of sodium. Chlorophyll content and chlorophyll a fluorescence in leaves also was influenced, but the plants were able to adapt. Tallest stonecrop is the potential candidate in phytoremediation.
Tallest stonecrop (Sedum maximum) as a model species for physiological studies of heavy metal effects and accumulation
Keywords: Bioloģija; lielais laimiņš; fitoekstrakcija; hiperakumulatori; hlorofils; hlorofila a fluorescence