Vides kvalitātes novērtēšana Irbes šaurumā, izmantojot bentiskos indikatorus - Stendzeniece, Diāna (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā ‘’Vides kvalitātes novērtēšana Irbes šaurumā izmantojot bentiskos indikatorus’’ ir apkopota informācija par Eiropā un Latvijā veiktajiem pētījumiem par jūru mīksto grunšu bentisko bezmugurkaulnieku nozīmi, vērtējot teritorijas vides stāvokli. Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmā ir teorētiskā nodaļa, kurā tiek apskatīti normatīvie akti, kuri nosaka nepieciešamību veikt dabisko ūdeņu monitoringu un novērtēt to ekoloģisko kvalitāti, kā arī publicētā zinātniskā literatūra par to, kā šādu monitoringu veikt, par parametru izmantojot bentiskās sabiedrības. Šajā nodaļā tiek apskatīta gan Eiropas valstu, gan Latvijas pieredze biotisko indeksu izmantošanā ūdens ekoloģiskā stāvokļa novērtēšanai. Nodaļā ‘’Materiāli un metodes’’ ir apkopoti dati par Latvijā veikto bentisko bezmugurkaulnieku sugu ievākšanu un uzskaiti pētnieciskajām vajadzībām. Nodaļā ‘’Rezultāti un to apspriešana’’ ir dots Irbes šauruma piekrastes teritoriju vides kvalitātes novērtējums atbilstoši aprēķinātajām biotisksko indeksu AMBI, DKI, BQI, BBI vērtībām. Iegūtie rezultāti ir apkopoti tabulās un grafikos, kas apskatāmi gan nodaļā ‘’Rezultāti un to apspriešana’’, gan pielikumā. Atslēgas vārdi: bentiskie bezmugurkaulnieki, ekoloģiskā kvalitāte, biotiskie indeksi, Baltijas jūra, Irbes šaurums.

Bachelor’s thesis ‘’ Environmental quality assessment in the Irbes Strait by use of benthic indicators’’ gives the information over the reserch made in Latvia as well as in European countries about the use of soft- bottom benthic macrofauna in order to assess the ecological quality. The thesis is made up from 3 parts. The first part is a theoretical description about the ecological valuation according to legislation instruments such as EU directives which emphasizes the necessity to monitore natural waterbodies and to establish its ecological quality by using benthic community data. The first part gives the small review about the monitoring made ir European countries and also in Latvia. ‘’Materials and Methods’’ decribe the methods for the collection and identification of benthic organisms within the research made in Latvia. The third part ‘’ Results and Discussion’’gives the derivation of ecological satuss based on the analysis of summarized data. Keywords: benthic invertebrates, ecological quality, biotic indices, Baltic Sea, Irbes Strait.
Environmental Quality Assessment in the Irbes Strait by use of Bentic Indicators
Keywords: Vides zinātne