Telpu tekstiliju tradīcija Ziemeļlatgalē 20.gs.20.- 80.gados - Zaremba-Krīgere, Evita (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbā „Telpu tekstiliju tradīcija Ziemeļlatgalē 20. gs.20. – 80. gados” aplūkota telpu tekstiliju darināšanas, rotāšanas un lietošanas tradīcija Latgales ziemeļos. Pamatojoties uz intervijām ar teicējiem, autores privātkolekcijā esošajiem rokdarbu tehniskajiem zīmējumiem jeb musturiem, telpu tekstiliju paraugiem no kultūrvēstures muzeja „Vēršukalns” un teicēju privātā krājuma un teorētisko literatūru, pētījumā atspoguļota tradīcijas pastāvība un attīstība. Darbā secināts, ka tradīcijas attīstībā liela loma ir tradīcijas nesēja personībai un vēsturiskajiem apstākļiem. Tradīcijas saglabāšanā 20. gs. nozīmīgi bijuši rokdarbu tehniskie zīmējumi, kas līdzīgi rokrakstu literatūrai izplatījušies starp tradīcijas nesējiem.

In the Master thesis „The tradition of room textiles in the northern Latgale (1920s – 1980s)” author clarifies the tradition of the creation, decoration and usage of the decorated home tehtiles in northern Latgale. According to the interviews with narrators, technical drawings (called musturi) of the needleworks, examples of the home textiles from the museum of the cultural history „Vēršukalns” and from private collections, and theoretical literature author substantiates the permanence and flexibility of the tradition. Author concludes, that the personality of the tradition bearer and historical background plays a big role in the development of the tradition. Very imprtant in the preservation of the tradition are technical drawings of the needleworks.
The tradition of room textiles in the northern Latgale( 1920s-1980s)
Keywords: Filoloģija; tradīcija; Ziemeļlatgale; telpu tekstilijas; musturs; ornaments