Romu integrācijas politika Latvijā un Slovākijā Romu iekļaušanas desmitgades (2005.-2015.) kontekstā - Krasta, Laima (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir Romu integrācijas politika Latvijā un Slovākijā Romu iekļaušanas desmitgades (2005. – 2015.) kontekstā. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai pēdējās desmitgades laikā ir uzlabojusies romu situācija izglītības, nodarbinātības un politiskās līdzdalības jomā un izvērtēt atšķirības starp Slovākijas un Latvijas gadījumiem. Bakalaura darba izstrādes gaitā ir apstiprinājusies izvirzītā hipotēze – pamatizglītības jomā piekoptās nošķiršanas politikas rezultātā gan Latvijā, gan Slovākijā pastāv zems nodarbinātības un politiskās līdzdalības līmenis romu vidū. Romiem nav aktuāla iesaiste politiskajos procesos, nozīmīgāki ir jautājumi par iztikas nodrošināšanu. Šāda situācija nodarbinātībā ir radusies zemā izglītības līmeņa dēļ romu vidū.

Bachelor thesis’ theme is Integration policy of Roma in Latvia and Slovakia in context of the Decade of Roma inclusion (2005-2015). Bachelor thesis aims to clarify whether the last decade has improved the situation of Roma in the field of education, employment and political participation and to evaluate differences between Slovakia’s and Latvia’s case. During the bachelor thesis the hypothesis is confirmed – because of segregation policy in primary education practiced by both Latvia and Slovakia there is low employment and political participation rate among the Roma. Roma most likely do not take part in in the political process, more important are questions about livelihoods. The reason for this situation is low employment level of education among the Roma.
Integration policy of Roma in Latvia and Slovakia in context of the Decade of Roma inclusion (2005-2015)
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); minoritāte; romi; Latvija; Slovākija; politika