Smilšaino grunšu īpašību mehāniska uzlabošana ar sablīvēšanas metodi - Seile, Gundega (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā pētījumā „Smilšainu grunšu īpašību mehāniska uzlabošana ar sablīvēšanas metodi” ir apskatītas un raksturotas visas plašāk izmantotās smilšaino grunšu mehāniskās uzlabošanas metodes, ieverot metožu aprakstu. Darba ietvaros tika noteiktas dažādu smilšaino grunšu sākontējās fizikālās īpašības- granulometriskais sastāvs, grunts daļiņu blīvums, grunts blīvums, porainības koefcinets, poru tilpums utt., kā arī veiktas 24 grunts kompresijas pārbaudes, kuru rezultāti ļāva noteikt pēc granulometriskā sastāva dažādu smilšaino grunšu fizikālo īpašību izmaiņas statiskas sablīvēšanas rezultātā. Kompresijas pārbaude ir veikta gan sausām gan ar ūdeni piesātinātām gruntīm, kas ļāva secināt, ka sausu un mitru grunšu sablīvēšanas raksturs ir atšķirīgs. Darba izstrādes laikā īpaša uzmanība tika pievērsta atkārtotiem mērījumiem, lai iegūtie rezultāti būtu pec iespējas precīzāki un objektīvāk raksturotu smilšaino grunšu īpašības un to izmaiņas statiku slodžu rezultātā. Darbs sastāv no 43 lapām, 11 pielikumiem, 8 attēliem un 8 tabulām Atslēgas vārdi: kompresijas tests, porainības koeficients, poru tilpums, grunts blīvums, statiska slodze

Bachelor’s paper „Mechanical improvement of sandy soils by compaction” summarizes information about all the most used mechanical improvement methods of sandy soils including descriptions of these methods. Within the frame of bachelor’ s paper there was determinated initial physical properties of sandy soils- granulometric composition, soil particle density, natural density, porosity coefficient and pore volume etc. as well as made 24 sandy soil consolidation test with oedometr to determine changes of physical properties of sady soils by static compaction. Oedometr test was made with dry and water saturated sandy soils, and the results shows that the compaction character on these soils conditions are different. The special attention within the frame of bachelor’ s paper was given to repeated experimental measurements to get as accurate objective results of sandy soils physical properties and their changes by static compaction as possible. Bachelor’ paper consists of 43 pages, 11 additions, 8 tables, 8 pictures Key words: oedometr test, porrosity coefficient, pore volume, soil density, static compaction
Mechanical improvement of sandy soils by compaction
Keywords: Ģeoloģija