Policijas inspektora darbība ceļu satiksmes negadījumos, to izmeklēšana Valsts policijā. - Zaļkalns, Aigars (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba autors: Aigars Zaļkalns. Darba tēma: Policijas inspektora darbība ceļu satiksmes negadījumos, to izmeklēšana Valsts policijā Diplomdarba mērķis: analizēt policijas inspektora darbības principus un rakturot izmeklēšanas procesa īpatnības, veicot ceļu satiksmes negadījumu izmeklēšanu Valsts policijā. Diplomdarba uzdevumi: 1.raksturot ceļu satiksmes negadījumu uzskaites un reģistrācijas kārtību; 2.raksturot ceļu satiksmes negadījumu veidus Latvijā un Krievijā; 3.sniegt ceļu satiksmes negadījumu izmeklēšanas darbību raksturojumu, analizēt to īpatnības; 4.analizēt tiesas nolēmumus, izvērtējot izmeklēšanas procesā pieļautās kļūdas un to nozīmi tiesā; 5.izdarīt secinājumus un izteikt priekšlikumus. Diplomdarbs sastāv no 4 nodaļām ar apakšnodaļām. Darba pirmajā daļā tiek raksturota ceļu satiksmes organizācija, ceļu satiksmes negadījumu reģistrēšanas un uzskaites kārtība, salīdzināts Latvijas un ārvalstu normatīvajos aktos noteiktais noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību regulējums. Darba otrajā daļā analizēta Valsts policijas inspektora darbība ceļu satiksmes negadījumos un to izmeklēšanas procesā, sniegts tādu izmeklēšanas darbību kā notikuma vietas un transportlīdzekļa apskates, liecinieku, cietušo, negadījumu izraisījušā transportlīdzekļa vadītāja pratināšanas u.c. izmeklēšanas darbību raksturojums. Diplomdarba trešajā nodaļā aplūkotas konkrētu ceļu satiksmes negadījumu veidu izmeklēšanas īpatnības. Ceturtajā nodaļā veikta tiesu nolēmumu analīze, lai izvērtētu kvalitatīvi veiktas izmeklēšanas nozīmi tiesas procesā. Pētījuma rezultātā darba autors ierosina: 1.Papildināt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu nosakot administratīvo atbildību un administratīvo sodu par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu. 2.Noteikt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā administratīvo atbildību par nepatiesas liecības sniegšanu, paredzot iespēju saukt liecinieku pie administratīvās atbildības, ja persona apzināti sniegusi viltus vai nepatiesu liecību.

The author: Aigars Zaļkalns. The theme: Police Officer activities of road accidents, the State Police investigation. Graduation paper: To analyze the police inspector investigating the principles and describe the specifics of the process, through accident investigations at the State Police. Graduation paper tasks: 1.describe road traffic accident records and registration procedures; 2.describe the types of accidents Latvian and Russian; 3.for a road traffic accident investigation, the performance characteristics, to analyze the nature of their; 4.analysis of judicial decisions, evaluating the errors in the investigation and the role of the courts; 5.draw conclusions and make proposals. Graduation paper consists of 4 sections with subsections. The first part describes the organization of road traffic, accident recording and accounting procedures, a comparison of the Latvian and foreign laws and regulations specified offense against the safety rules. The second part analyzes the National Police inspector in road accidents and the investigation process, provided such investigations, as the location and vehicle inspections, witnesses, victims of accidents caused by vehicles driving interrogation and other investigative activities is designed. Graduation paper in the third section deals with a specific type of accident investigation features. The fourth section focuses on an analysis of court decisions, to assess the quality of investigations carried out the role of the trial. Result of the study, the author proposes: 1.To supplement the Latvian Administrative Violations Code establishing administrative liability and administrative penalties for causing the accident. 2.Determine the Latvian Administrative Violations Code of administrative liability for perjury, with the possibility to call witnesses to administrative liability if a person has knowingly provided false or false testimony.
Police Officer activities of road accidents, the State Police investigation.
Keywords: Juridiskā zinātne