Lībiešu etnosa saglabāšana Latvijā: valsts rīcībpolitika 2008.-2012.g. - Lorence, Aija (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs atklāj lībiešu etnosa saglabāšanas problemātiku Latvijā, kuras risināšanā valsts īstenoja vidēja termiņa politikas plānošanas dokumentu „Lībieši Latvijā 2008. – 2012.gadam”, kas noteica valsts politiku šajā jomā. Darba mērķis ir Latvijas Republikas rīcībpolitikas analīze laika posmā no 2008. – 2012.g., kontekstā izvērtējot starptautiskos tiesību dokumentus un citu valstu pieredzi, kas regulē minoritāšu jautājumu un izzūdošo valodu jautājumu pasaulē, kā arī veicot visaptverošu analīzi par lībiešu klātesamību Latvijā dažādos laika posmos un to ietekmi uz Latvijas politiku un kultūru, un izpētot programmas „Lībieši Latvijā 2008. - 2012” veidošanās procesu, saturu, rezultātus un nākotnes perspektīvas. Atslēgas vārdi: lībieši, etniskās minoritātes, rīcībpolitika, programma „Lībieši Latvijā 2008. – 2012.g.”

The theme of the master’s thesis is the Saving of Livs ethnos: policy of Latvia, 2008 – 2012. Master's thesis reveals the conservation problems of Livs ethnicity in Latvia. To solve that problem the state implemented a medium-term policy planning document “Livs in Latvia 2008 – 2012”, which determined State policy in this question. The aim of the work is to analyze Latvian policy for the period from 2008–2012, in the context assess international law sand the experience of other countries that regulate the issue of minority and endangered languages in the world, as well as making a comprehensive analysis of the Lives presence in Latvia at different times and their impact on Latvian politics and culture, and research making process, the content, results and future prospects of program “Livs in Latvia 2008-2012”. Key words: livs, ethnical minorities, policy, program “Livs in Latvia 2008-2012”.
Saving of Livs ethnos: policy of Latvia, 2008 - 2012
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)