Valsts amatpersonas jēdziens Krimināllikuma 316. pantā - Siliņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2018)
Krimināllikuma 316. pantā ietvertais valsts amatpersonas jēdziens nav skaidrs un precīzs, kas noved pie tiesību normas nepareizas izpratnes. Problēmas sakne ir pārāk plašais iespējamo noziedzīgo nodarījumu subjektu loks, nesakritības ar citiem Latvijas Republikas normatīvajos aktos iekļautajiem valsts amatpersonas jēdzieniem. Bakalaura darbā izpētot Krimināllikuma 316. pantā ietverto jēdzienu saturu, darba autore secina, ka valsts amatpersonas jēdziens aktuālajā redakcijā neietver skaidru valsts amatpersonas pazīmju uzskaitījumu, nepastāv vienotas izpratnes par valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību mantas jēdzienu, funkciju uzskaitījumu, kā arī Krimināllikuma 316. pants neietver sevī visas atvasinātās publiskās personas iestādes amatpersonas. Atslēgvārdi: valsts amatpersona, valsts pārvalde, valsts kapitālsabiedrība, valsts manta.

The concept of a public official included in Section 316 of the Criminal Law is not clear and precise, which leads to a misunderstanding of the legal norm. The root of the problem is too wide a range of possible offenders, inconsistencies with other concepts of state official included in the regulatory enactments of the Republic of Latvia. When examining the contents of the concepts contained in Article 316 of the Criminal Law, the author concludes that the concept of a public official does not include a clear list of signs of public officials, there is no uniform understanding of the concept of the property of state or municipal capital companies, listing of functions, and Article 316 of the Criminal Law does not include all officials of a public official of a derived public authority. Keywords: state official, state administration, state corporation, state property.
National official concept in Article 316. of Criminal law.
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts amatpersona; valsts pārvalde; valsts kapitālsabiedrība; valsts manta