Ahromatopsijas izpausmju korekcija ar krāsainām kontaktlēcām - Aldegheri, Claudio (Latvijas Universitāte, 2017)
MĒRĶIS: Novērtēt filtru kontaktlēcu (KL) pielietojumu ahromatopsijas simptomu korekcijai. METODE: Pētījumā piedalījās 8 dalībnieki (6 sievietes un 2 vīrieši) vecumā no 8 mēnešiem līdz 25 gadiem, periodā no 2012. līdz 2016.gadam. Pēc oftalmoloģiskās pārbaudes un ahromatopsijas noteikšanas, tika veikta speciālās krāsainās KL pielaikošanas procedūra. Pacientu atbildes tika noteiktas ar anketas palīdzību un noteikts apžilbšanas laiks ar un bez piedāvātām KL. SECINĀJUMI: filtru KL samazināja fotofobiju; apžilbšanas laiks kļuvis salīdzināms ar normālā redzes gadījumu; dalībnieki atzinīgi novērtē psiholoģiskos un sociālos ieguvumus ar izrakstītām filtru KL.

AIM: Evaluation of filtered contact lenses in the treatment of achromatopsia METHOD: The study is carried on a group of 8 subjects, 6 men and 2 women, between 8 months and 25 years old, over a period of time ranging from 2012 to 2016. After an ophthalmologic analysis and the diagnosis of achromatopsia, I made the pre-application, application and post-fitting procedure for filtered CL. I evaluated recovery time after glare with and without CL and then I gave patients a satisfaction questionaire. CONCLUSIONS: Filtered CL have reduced symptoms like photophobia , have allowed a recovery time after glare into the standards and have improved many psychological aspects of life
Achromatopsia problem treatment with chromatic contact lenses
Keywords: Fizika; achromatopsia; filtered contact lenses; photophobia; glare; light