Metāla ftalocianīna molekulārās diodes elektrisko īpašību pētījumi amonjaka vidē - Dobulāns, Rorijs (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā tika izmantoti divu veidu ftalocianīnu atvasinājumi: PcNi un F16PcNi. Tika pārbaudīta reducējošas gāzes (NH3) ietekme uz paraugu elektriskajām īpašībām, lai varētu izveidot amonjaka sensoru. Elektrovadāmības procesi paraugos tika pētīti ar voltampēra raksturlīkņu palīdzību. Virsmas elektrisko īpašību maiņa uz parauga virsmas tika pētīta ar Kelvina zondes metodi, mērot kārtiņas virsmas potenciāla vērtības. Darba gaitā tika veidoti “sandwich” tipa paraugi ar abiem materiāliem (F16PcNi un PcNi) starp Au un Al elektrodiem, kur vienam bija atsegts fluorētais ftalocianīns, bet otram – nē. Tika konstatētas, ka F16PcNi kārtiņā rodas neatgriezeniskas izmaiņas amonjaka ietekmē. Pēc daudziem eksperimentiem tika secināts, ka gāzes jutīgu diodi iespējams izveidot tikai ar paraugu, kuram PcNi pilnībā nosedz F16PcNi kārtiņu.

Two phthalocyanine derivates (PcNi, F16PcNi) were used in this work. Changes of the electrical properties of samples were studied under exposure to reducing (NH3) gas in order to create a sensor of ammonia. An electrical conductivity of our samples was investigated by current voltage characteristics. Changes of surface electrical properties were gained by Kelvin probe technique, measuring surface potential. The “sandwich” type samples were made using both materials (F16PcNi and PcNi) embodied between Au and Al electrodes – for one sample fluorinated phthalocyanine was uncovered, but for other - no. There was discovered that there arises irreversible changes in the F16PcNi layer due to NH3. After many experiments there have been concluded that it’s possible to create a diode for NH3 sensing only when PcNi layer completely covers F16PcNi.
Investigations of electrical properties of a metal phtalocyanine molecular diode in ammonia
Keywords: Fizika