Ar Covid-19 pandēmiju saistītu šķirkļa vārdu iekļaušana angļu valodas tiešsaistes vārdnīcās - Borodina, Karīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī pētījuma mērķis ir izpētīt jaunu, ar Covid-19 pandēmiju saistītu, šķirkļa vārdu iekļaušanu tiešsaistes angļu valodas vārdnīcās, kā arī noteikt un analizēt to veidus, vārdu šķiras, stilistisko raksturojumu, nozīmi un pielietotos vārddarināšanas paņēmienus. Mērķa sasniegšanai ir veikts literatūras pārskats, kā arī, empīriskajā daļā, tiek izmantotas gan kvalitatīvās, gan kvantitatīvās pētījumu metodes. Pētījuma rezultāti liecina, ka visi pētītie šķirkļa vārdi, iepriekš tika bieži lietoti angļu valodas korpusā, pirms tos ieviesa tiešsaistes vārdnīcās; vairums, bija jauni šķirkļa vārdi, kas radīti, izmantojot salikteņu veidošanu, vārdu atvasināšanu un saīsinājumu, kas pārstāv gan literārās, gan sarunvalodas leksikas abstraktus lietvārdus, kas pārsvarā sniedza neitrālu vai negatīvu konotāciju. Tādējādi tiešsaistes angļu valodas vārdnīcās tika ieviesti jauni šķirkļa vārdi, kas saistīti ar Covid-19 pandēmiju, lielas nozīmes un plašas pielietošanas dēļ.

The goal of the present research is to investigate the inclusion of new headwords related to Covid-19 pandemics in online English dictionaries as well as to determine and analyse their types, word classes, stylistic characterization, meaning and the word formation patterns applied. To reach the goal, the literature review has been conducted as well as both qualitative and quantitative research methods in the empirical part have been used. The research findings suggest that all the investigated headwords were frequently used in the English corpus before they were introduced in online dictionaries; the majority of headwords were new coinages created via compounding, affixation and abbreviation, which represent abstract nouns of both literary and colloquial vocabulary, which conveyed mostly either neutral or negative connotation. Thus, new headwords related to Covid-19 were introduced in online English dictionaries due to high relevance and a widespread use during the pandemics.
Introduction of New Headwords Related to Covid-19 Pandemics in Online English Dictionaries
Keywords: Valodniecība; headword; online dictionary; English corpora; lexeme; word-formation patterns