Izdegšanas sindroms māsu praksē - Makarus, Līga (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir “Izdegšanas sindroms māsu praksē”. Veselības aprūpes speciālisti ir paaugstināta riska grupā, jo pildot pienākumus kombinējas augsta atbildība, darbs ar cilvēkiem, maiņu darbs un mazas algas. Problēma ir aktuāla, jo vēloties nopelnīt, cilvēki strādā papildus darbus, mazāk atpūšas līdz ar to notiek organisma pārslogošana. Darba mērķis: Noskaidrot izdegšanas sindroma sastopamību un riska faktorus nakts maiņu māsu praksē. Darba uzdevumi: 1. Izpētīt zinātnisko literatūru par izdegšanas sindromu; 2. Pielāgot pētījuma instrumentu-anketu autores pētījumam; 3. Veikt pētījumu-anketējot māsas; 4. Apkopot un analizēt iegūtos rezultātus; 5. Izdarīt secinājumus. Hipotēze: Izdegšanas sindroms ir bieži sastopams nakts maiņu māsu praksē, to provocē dažādi riska faktori ir apstiprinājusies. Izdegšanas sindroma respondentiem riska faktori ir strādāšana intensīvās terapijas nodaļā vairāk nekā 7 naktis mēnesī. Pētnieciskais darbs tiek izstrādāts balstoties uz M. Levaines māsas teoriju, kurā viņa akcentē katram indivīdam nepieciešamo individuālo pieeja, lai veicinātu spēju pielāgoties nemitīgi mainīgajai videi. Sekmīga piemērošanās rada labāko saskaņu ar vidi un to izdara veidā, kas ietaupa enerģiju, veicina struktūras pilnīgumu, personisku un sociālu pilnīgumu. Izmantota kvantitatīvā pētniecības metode, lai noskaidrotu izdegšanas sindroma sastopamību un riska faktorus. Pētījums tika veikts dažādās X slimnīcas nodaļās, kurās tika anketētas 100 māsas, kuras strādā nakts maiņās. Atslēgvārdi: Izdegšanas sindroms, riska faktori.

Bachelor degree thesis is "Burnout syndrome in nursing practice." Health care professionals are at increased risk because of combining high responsibility, work with people, shift work and low wages. The problem is acute, because desiring to earn more people work extra jobs, less rest until overloading develops. Aim: To investigate the incidence and risk factors of the burnout syndrome in the night shift nursing practice. The targets of the study: 1. To study literature on burnout syndrome; 2. To customize the questionnaire the study; 3. To conduct the research through filling in questionnaires by nurses; 4. To collect and analyze the results obtained; 5. To make conclusions. Hypothesis: Burnout syndrome is frequent in night shift nursing practice, and a variety of risk factors have been confirmed. Burnout syndrome risk factors are working in the intensive care unit more than seven nights per month. Research work is being developed on the basis of M. Levaine sisters theory, in which she emphasizes the need for each individual to individual approach to enhance the ability to adapt to the constantly changing environment. Successful adaptation to create the best harmony with the environment and it made a way that saves energy, contributes to the structure of the completeness of personal and social completeness. We used kvantitative research method for recognized incidence of burnour syndrome and risk factors. The study was conducted in different wards of hospital X, where 100 nurses who work night shifts were interviewed. Keywords: Burnout syndrome, risk factors.
Burnout Syndrome in Nursing Practice
Keywords: Medicīna; Izdegšanas; sindroms; riska; faktori