Ziemeļkorejas ikdienas dzīve caur nacionālā kino prizmu - Kirilova, Marina (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī bakalaura darba nosaukums ir “Ziemeļkorejas ikdienas dzīve caur nacionālā kino prizmu”. Mūsdienās sociālos mēdijos bieži parādās ziņas par ziemeļkorejas politiskiem lēmumiem, bet ļoti reti parādās informācija par pašu iedzīvotāju ikdienas dzīvi. Tāpēc šajā darbā autore dod nelielu ieskatu Ziemeļkorejas iedzīvotāju iekdienas dzīvē, maksimāli neskaroties klāt politikas tēmai. Kā arī tiek dots neliels ieskats Ziemeļkorejas ikdienas dzīves kinofilmu attēlojumā. Darba temata aktualitāti izskaidro fakts, ka Ziemelkoreja, savas noslēgtības dēļ arvien vairāk mudina pētniekus interesēties par to, kas ir aiz šīs noslēgtas valsts sienām. Bakalaura darbs ir 40 lapaspuses garš un sastāv no 3 nodaļām ar 3 apakšnodaļām katrā. Par darba mērķi tika uzstādīts izpētīt ziemeļkorejiešu ikdienas dzīvi un salīdzināt ar to, kā tā ir attēlota šīs valsts nacianālajā kino, izvērtējot to, cik liela ietekme ir valsts ideoloģijas propogandai uz Ziemeļkorejas iedzīvotāju ikdienas dzīvi un kinoindustriju. Šī darba pirmajā daļā tiek pētīts ģimenes, mājokļa un ēšanas kultūras attēlojums kino un salīdzināts ar realitāti. Otrajā daļā tiek pētīts darba vides, izglītojošo un armijas attēlojums. Trešajā nodaļā pētīts veselīga dzīvesveida, svētku un brīvā laika attēlojums. Pētot ikdienas dzīves attēlojumu Ziemeļkorejas kino, tika secināts ka kinofilmas ir veidotas pēc valsts ideoloģijas standartiem un tās kalpo tam, lai uzrunātu tautu politiskā vēstijuma izplatīšanai. Tika secināts, ka ziemeļkorejiešu ikdienas dzīve atšķirās no tā, ko var redzēt šīs valsts kinofilmās.

The topic of this bachelor’s thesis is “North Korea Everyday Life Through the Lense of National Cinema”. Nowadays, news about North Korea's political decisions often appears on social media, but information about the daily lives of the people themselves is very rare. Therefore, in this work, the author gives a little insight into the daily life of the North Korean people, without touching on the topic of politics. It also provides a brief overview of North Korean cinematography. The topicality of the topic of the work is explained by the fact that North Korea, due to its seclusion, is increasingly encouraging researchers to inquire about what is beyond the borders of this closed country. This thesis is is 40 pages long, and consists of 3 chapters with 3 subsections each. The objective of this paper was to study the daily life of North Koreans and compare them with the way they are portrayed in the country's national cinema, assessing the impact of the country's ideology on the daily life of the North Korean people and the film industry. In the first part of this work, the depiction of family, housing and eating culture in cinema is studied and compared with reality. The second part study the representation of the work environment, educators and the army. The third part study the depiction of a healthy lifestyle, holidays and leisure. Study the depiction of everyday life in North Korean cinema, it was concluded that the films are made according to the standards of national ideology and serve to spread the political message of the people. It was concluded that the daily life of North Koreans was different from what can be seen in the country's films.
North Korean Everyday Life Through the Lens of National Cinema
Keywords: Āzijas studijas; ikdiena; kino; Ziemeļkoreja; propaganda