Inflācijas ietekme uz Turcijas ekonomiku 2018.-2021. gadā - Kaše, Santa (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Inflācijas ietekme uz Turcijas ekonomiku 2018. - 2021. gadā”. Turcijas ekonomika 2018. gadā piedzīvoja valūtas un parādu krīzi, kuras rezultātā strauji pieauga inflācijas līmenis, kuram kopš 1994. gada bija tendence samazināties. Par spīti cenu līmeņa pieaugumam, Turcijas valdība neīstenoja ekonomiku ierobežojošu politiku, kas noveda pie inflācijas līmeņa kāpuma un inflācijas spirāles. 2021. gadā Turcijā tika novērots otrs augstākais inflācijas līmenis pasaulē. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot un analizēt inflācijas ietekmi uz Turcijas ekonomiku 2018. - 2021. gada periodā. Lai sasniegtu šos mērķus, tika izvirzīti darba uzdevumi, kas bija saistīti ar inflācijas jēdziena, veidu un seku uz ekonomiku izpēti; inflācijas dinamikas un ietekmes analīzi pētot statistikas datus; regresijas un korelācijas metožu pielietošanu, lai konstatētu kā inflācija ir ietekmējusi ekonomiskos rādītājus un varētu izdarīt secinājumus. Pētījuma rezultātā tika pierādīta hipotēze, ka inflācijai ir negatīva ietekme uz Turcijas ekonomikas attīstību ilgtermiņā un labklājību, tā kā, augot inflācijas līmenim, samazinās IKP, palielinās ienākumu nevienlīdzība un nabadzības līmenis. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumu un priekšlikumu daļas. Bakalaura darbs sastāv no 77 lapām, 16 attēliem, 30 tabulām un 97 avotiem.

The subject of Bachelor thesis is “Impact of Inflation on Economy of Turkey 2018 – 2021”. Turkey experienced a currency and debt crisis in 2018 which led to a sharp increase in inflation rate, which has shown a declining trend since 1994. Despite the increase in inflation level, the government of Turkey did not pursue a contractionary monetary policy which led to rising inflation and inflation spiral. In 2021 Turkey had the second highest inflation rate in the world. The aim of this work is to analyze the impact of inflation on the economy of Turkey in 2018 – 2021. In order to achieve these goals, tasks related to the study were conducted: study of the theoretical aspects of the inflation and its impact on economy; analysis of inflation dynamics and impact on economy by studying statistical data; use of regression and correlation methods to determine how inflation has affected economic performance of Turkey and based on the information obtained drawing conclusions and making proposals. The study proved the hypothesis that inflation has a negative impact on economic performance of Turkey by finding out that rising inflation reduces GDP, GDP per capita and increases income inequality and poverty. The structure of the work consists of an introduction, three chapters, conclusions and proposals. Bachelor thesis consists of 77 pages, 97 sources, 30 tables, 16 figures. Keywords: Inflation, Economy of Turkey, Effects of inflation, Economic Performance, Poverty Rate.
Impact of Inflation on Economy of Turkey 2018-2021
Keywords: Ekonomika; Inflācija; Turcijas ekonomika; Inflācijas sekas; Ekonomiskā attīstība; Ienākumu nevienlīdzība