Apdzīvoto vietu veidošanās un plānošanas principi Pierīgā - Narbuts, Ivo (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir izvērtēt apdzīvojuma veidošanās procesus, to ietekmējošos faktorus un plānošanas instrumentus, kā arī sniegt ieteikumus turpmākai apdzīvotu vietu plānošanai Pierīgā. Darba būtība ir apskatīt suburbanizācijas procesus jeb piepilsētu izplešanos, kas ir 21.gadsimtam raksturīga apdzīvojuma attīstības tendence gan Eiropā, gan Baltijas valstīs. Darbā aprakstīti apdzīvotu vietu plānošanas procesi, instrumenti, suburbanizāciju ietekmējošie faktori, kā arī sniegti priekšlikumi ciemu turpmākajai attīstībai un plānošanai. Galvenie rezultāti ir darba noslēgumā sniegtie priekšlikumi turpmākajai ciemu attīstības plānošanai, kā arī secinājumi.

The aim of the work is to evaluate formation of settlements, their influencing factors and planning instruments, as we well as provide recommendations for further planning of settlements in Riga surroundings. The nature of the work is to examine suburbanisation processes or suburban expansion, which is a typical 21st century tendency of settlements both in Europe and Baltic states. The work describes settlement planning processes, instruments, factors that impacts suburbanisation, as well as there are recommendations for further development and planning. The main outcomes of the work are the final proposals for further village development planning as well as conclusions.
The formation of settlements and planning principles in Rīga surroundings
Keywords: Arhitektūra; suburbanizācija; ciemu attīstība; mājokļi; pašvaldība; pārvaldība