Mežsaimniecības atkritumprodukta – skuju ekstraktvielas un to izmantošanas potenciāls bioekonomika - Millere, Linda Liene (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā ”Mežsaimniecības atkritumprodukta- skuju ekstraktvielas un to izmantošanas potenciāls bioekonomikā” ietvaros tika apstrādāti 30 paraugi no parasto priežu (Pinus sylvestris L.) un parasto egļu ((Picea abies) skujām, ekstrahējot tos Soksletā dažādos šķīdinātājos, lai iegūtu ekstraktus, kurus turpmāk izmantoja bakalaura darba izstrādē. Darba teorētiskajā daļā tika apkopota zinātniska literatūra par priežu un egļu skujām un ķīmisko sastāvu, tā izmantošanas iespējām Latvijas tirgū un izmantošanu potenciālu bioekonomikas attīstībai. Pētījumā tika izmantota Folina-Šikoltē (Folin- Ciocalteu) un DPPH metode, lai noteiktu polifenolus un antiradikālo aktivitāti. Ekstraktu ķīmiskā sastāvu sīkākai analīzei izmantota GCMS. Bakalaura darba rezultātu sadaļā noteikts optimālākais ekstrahents ekstraktvielu iegūšanā, raksturoti iegūtās ekstraktvielas un to salīdzīnājums. Bakalaura darbs sastāv no 45 lapaspusēm un satur 13 attēlus un 3 tabulas.

In the bachelor's thesis“ Extracts of forestry waste greenery and its potential application in bioeconomy” consisted of developing 30 samples of scots pine (Pinus sylvestris L.) and norway spruce (Picea abies), extracting them in soxhlet using different solvents. This was later used in the developement of the bachelor’s thesis. The theoretic part of the work consists of scientific literature about pine and spruce needles and their the chemical composition, aswell its potential to be used for developement of the bioeconomy. The research used the Folin- Ciocalteu and DPPH method, to measure the activity of polyphenols and antiradicals. GC-MS was used to further analyze the chemical composition of the extracts. The results of the bachelor’s thesis determined the most optimal extractants for obtaining the extravagants. The obtained extravagants are listed with their descriptions and their comparisons. The bachelor's thesis consists of 13 pages with 22 illustrations and 3 table
Extracts of forestry waste greenery and its potential application in bioeconomy
Keywords: Vides zinātne; Pinus sylvestris L.; Picea abies; biorafinēšana; ekstrakcija; polifenoli