Līderisms putnu daudzsugu grupās un tā noteikšanas metodes - Ciseļonoka, Laima (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī darba mērķis bija ziemojošo zīlīšu daudzsugu grupās noteikt līdersugu - sugu, uz kuras radīto akustisko informāciju (mobinga saucieniem) visvairāk reaģēs pārējie sociālās grupas dalībnieki. Tika izmantota akustiskā mobinga sauciena ierakstīšanas metode. Pētījumā aprakstīta ziemojošo daudzsugu putnu grupas dalībnieku reakcija uz pelēkās zīlītes Poecile montanus un cekulzīlītes Lophophanes cristatus mobinga saucieniem. Barotavās konstatēja četras sugas, kuras aktīvi reaģēja uz mobinga saucienu ierakstiem – pelēkās zīlītes, cekulzīlītes, meža zīlītes un dzilnīši. Visaktīvākā reakcija tika novērota uz pelēkās zīlītes mobinga saucieniem. Secināts, ka pelēkā zīlīte ir līdersuga ziemojošo zīlīšu daudzsugu grupās.

The aim of the research was testing a novel approach to find leading species in bird social groups – species, whose generated acoustic information (mobbing calls) are actively used by other participants of the group. The acoustic mobbing call recording and playback methods were used. Responses of members of wintering mixed-species bird flocks to the willow tit Poecile montanus and the crested tit Lophophanes cristatus mobbing calls were analyzed and discussed. Willow tits, crested tits, coal tits and nuthatches attended playbacks of mobbing calls. The results of this study show that the majority of the participants attended playbacks by willow tits. This suggests willow tit as the leadering species in the bird mixed-species groups.
Leadership in bird mixed-species groups and methods of its detection
Keywords: Bioloģija; Poecile montanus; Lophophanes cristatus; putnu daudzsugu grupas; mobinga uzvedība; līdersuga