Ēnu ekonomikas īpatsvaru ietekmējošie faktori kokrūpniecības nozarē Latvijā un iespējamie stratēģiskie uzdevumi to mazināšanai - Grinbergs, Ivo (Latvijas Universitāte, 2016)
Ēnu ekonomika kokrūpniecības nozarē rada tādas problēmas kā nevienlīdzīga konkurence, izkropļots tirgus, negatīva nodokļu iekasēšana, kā arī tās dēļ pieejamie statistikas dati sniedz politikas veidotājiem maldīgu priekšstatu par norisēm tautsaimniecībā. Maģistra darba mērķis – apzināt Latvijas kokrūpniecības nozares ēnu ekonomikas īpatsvaru ietekmējošos faktorus. Izstrādāt stratēģiskos uzdevumus ēnu ekonomikas īpatsvara mazināšanai nozarē. Mērķa sasniegšanai teorētiski apskatītas ēnu ekonomikas izpausmes, aprēķināšanas metodes, uzņēmējdarbības stratēģijas veidošana, izvērtēta situācija ar ēnu ekonomiku Baltijas valstīs, kopumā raksturota kokrūpniecības nozare Latvijā, praktiski veikta nozares uzņēmēju aptauja un tās rezultātu apkopošana, kā arī apkopoti kopsavilkumi par ēnu ekonomikas īpatsvaru ietekmējošiem faktoriem un iespējamiem stratēģiskiem uzdevumiem to mazināšanai kokrūpniecībā. Maģistra darba izstrādes laikā autors ieguva atziņas un secinājumus, kādi ēnu ekonomikas riska faktori pastāv kokrūpniecības nozarē, kā tie izpaužas un cik spēcīgi ietekmē nozares darbību. Nobeigumā autors secina, ka nepieciešams kopumā attīstīt un uzlabot Latvijas kokrūpniecības pamatus, jo tai ir lielas attīstības iespējas augstas pievienotās vērtības produkcijas ražošanas ziņā, kas tālāk motivētu uzņēmumus darboties jaunā kvalitātē bez krāpnieciskiem darījumiem. Autors izstrādāja rekomendācijas un ieteikumus ēnu ekonomikas īpatsvara mazināšanai kokrūpniecības nozarē. Atslēgvārdi – kokrūpniecība, ēnu ekonomikas īpatsvars, riska faktori, stratēģija, uzdevumi, izmaiņas.

Shadow economy in timber industry causes such problems as unequal competition, distorted market, negative tax collection, as well as its available statistics provides policy makers false impression of the process in national economy. The aim of Master’s Thesis – identify factors influencing the share of shadow economy in Latvia’s timber industry. Develop strategical tasks to reduce the proportion of shadow economy in the industry. In order to achieve the aim, the Author theoretically viewed manifestations of shadow economy, its calculation methods, development of business strategy, reassessed the situation with shadow economy in Baltics, summarized Latvia’s timber industry, conducted a survey for entrepreneurs of timber industry and batched its results, as well as summarized factors influencing share of shadow economy and possible strategic tasks to reduce these factors. Whilst the Master Thesis was developed, the Author gained insights and conclusions about what are the risk factors in timber industry, how they display and how strongly influences industry operations. Finally, the Author concludes that the foundations of Latvia’s timber industry needs to be improved, since the industry has great opportunities for development of producing goods with high added value, that would further motivate businesses to operate in a new quality without fraudulent transactions. Author developed recommendations to reduce the proportion of shadow economy in timber industry. Keywords – timber industry, the share of shadow economy, risk factors, strategy, tasks, change.
The influencing factors of shadow economy proportion in Latvia’s timber industry and the possible strategic tasks for its reduction.
Keywords: Vadībzinātne; kokrūpniecība; ēnu ekonomikas īpatsvars; riska faktori; stratēģija; uzdevumi