Bioelektriskās impedances analīzes aparāta Omron HBF-500 rezultātu apstiprināšana ar datortomogrāfiski aprēķinātiem kopējo un viscerālo taukaudu daudzuma rezultātiem - Ivahno, Pjotrs (Latvijas Universitāte, 2014)
Viscerālie taukaudi(VT)izteikti paaugstina koronāras sirds slimības un otra tipa cukura diabēta attīstības risku. Bioelektriskās impedance analīze(BIA)ir potenciālā metode,lai ātri,neinvazīvi un ar augsto precizitāti noteikt VT.Mērķi:Salīdzināt komerciāla BIA aparāta taukaudu noteikšanas precizitāti ar datorizētas tomogrāfijas precizitāti,turklāt salīdzināt BIA metodi ar ĶMI un VA.Metodes:Pētījuma pacientam ar BIA metodi tika noteikti ķermeņa taukaudu procents(ĶT%)un VT pakāpe(VTP),no DT izmeklējumiem tika aprēķināti kopējo taukaudu tilpums(KTT),VT tilpums,to procentuāls daudzums(KTT%,VTT%),un VT laukums(VTL).Rezultāti:ĶT%,spēcīgi un statistiski ticami korelēja ar KTT (r=0,795,p<0,001)un KTT%(r=0,804,p<0,001).VTP spēcīgi korelēja ar VTT(r=0,562,p<0,001),VTT%(r=0,467, p=0,002)un VTL(r=0,623,p<0,001).VA spēcīgi un statistiski ticami korelēja ar DT noteikto VT parametriem.Secinājumi:Pētījumā izmantotais komerciālais BIA aparāts sniedz visprecīzākos rezultatus nosakot kopejo taukaudu %.

Visceral adipose tissue(VAT)is associated with coronary heart disease and type 2 diabetes mellitus morbidity and mortality. Bioelectrical impedance analysis(BIA)is a potential method for rapid, noninvasive and highly accurate measurement of VAT.Objectives:To compare commercial BIA device accuracy with that of CT,and compare BIA method with BMI and WC measurements.Methods:Each of 40 patient underwent BIA measurements.Patients’ CT data were used to quantify adipose tissue volumes(ATV).BMI and WC were measured for each patient.Results:BIA body AT% strongly correlated with CT total ATV(r=0.795,p<0.001)and TATV%(r=0.804,p<0.001)In turn,the WC strongly and significantly correlated with CT measurements of VAT area and volume(p=0.732,p=0.704, p<0.0001).Conclusions:BIA device used in the present study showed the most accurate results measuring total body AT%.WC measurement is crucial in assessment of an individual’s cardiometabolic risk showing the most precision for visceral obesity.
Confirmation of computer tomographically determined abdominal adipase volume with bioelectrical impedance methodology
Keywords: Medicīna