Jaukta vecuma bērnu saskarsmes prasmes pilnveide muzikālajās darbībās pirmsskolā - Bule-Ziemele, Sandra (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba “Jaukta vecuma bērnu saskarsmes prasmes pilnveide muzikālajās darbībās pirmsskolā” mērķis ir teorētiski un praktiski izzināt saskarsmes prasmes pilnveides iespējas muzikālajās darbībās jaukta vecuma pirmsskolas bērniem. Mērķa īstenošanai tiek: izzinātas dažādu autoru teorētiskās atziņas par saskarsmi pirmsskolas vecuma bērniem; raksturotas muzikālās darbības un saskarsmes mijsakarības; veikts pētījums par saskarsmes prasmes pilnveidi dažādās muzikālajās darbībās. Teorētiskajā daļā darba autore apskata un analizē pedagogu un psihologu teorētiskās atziņas par saskarsmi. Tiek apskatītas jaukta vecuma bērnu saskarsmes prasmes pilnveides iespējas muzikālajās darbībās pirmsskolā. Tiek atlasītas un izvērtētas muzikālās darbības saistībā ar problēmu. Darba autore muzikālās darbības izmanto kā saskarsmes prasmju sekmētāju. Empīriskajā daļā tiek īstenota pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, anketēšana, kritēriju izvirzīšana, novērošana, pētījuma datu apstrāde, pētījuma datu salīdzinošā analīze. Pētījumā piedalās 18 jaukta pirmsskolas vecuma bērni. Pētījuma rezultātā darba autore uzskata, ka izvirzītie uzdevumi ir izpildīti un mērķis sasniegts. Teorētisko atziņu salīdzinošā analīze un praktiskā pētījuma izstrādes gaitā izvirzītā hipotēze - jaukta vecuma bērnu saskarsmes prasmes pilnveide muzikālajās darbībās būs sekmīga, ja tiks izvēlētas un organizētas dienas ritā bērna interesēm un vajadzībām atbilstošas muzikālas darbības – muzikālas rotaļas, mūzikas instrumentu izgatavošana, muzikālu uzvedumu iestudēšana, mūzikas instrumentu spēlēšana, pētījuma ietvaros tiek pārbaudīta un apstiprinājās. Bakalaura darba apjoms ir 66 lpp. Tas sastāv no ievada, divām daļām, secinājumiem, no 60 izmantotās literatūras un informācijas avotiem. Bakalaura darbā ir 18 attēli, 3 tabulas, 5 pielikumi.

The purpose of the bachelor’s work ‘’Communication ability development for children of mixed ages through musical activities in preschool’’ is to theoretically and practically study possibilities for advancing communication skills in musical activities for mixed age preschool children. To acheieve the purpose: theoretical findings from various authors about children of preschool age are studied; interrelationship between muscial activities and interaction is described; research about improving interaction skills in different musical activities is made. In the theoretical part of the work, the author examines and analyses the educator and psychologist theoretical findings about contact. The possibilities for improving the skills of mixed-age children in musical activities in pre-school are considered. Musical activites related to the problem are selected and evaluated. The empirical part implements pedagogical trial activities, anketisation, benchmarking, observation, study data processing, comparative analysis of study data. 18 children of mixed preschool age are participants of this study. As a result of the study, the author considers that the raised tasks have been met and that the objective has been achieved. The comparative analysis of theoretical knowledge and the hypothesis of the development of a practical study - the development of mixed-age child communication skills in musical activities will be successful if musical activities are selected and organised for the interests and needs of the child – musical games, the production of musical instruments, the setting up of musical performances, the playing of musical instruments, the study is being tested and confirmed. The volume of the bachelor's work is 66 pages. It consists of an introduction, two parts, conclusions and a list of 60 references and information sources. In the bachelor’s work there are 18 pictures, 3 tables, 5 attachments.
Communication ability development for children of mixed ages through musical activities in preschool
Keywords: Skolas pedagoģija; saskarsme; muzikālās darbības; jaukta vecuma grupa; pirmsskola