Flavonoīdu, metformīna un Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstraktu angiotenzīna konvertējošo enzīmu inhibīcija in vitro - Birzniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2021)
Pasaulē viena no galvenajām sabiedrības veselības problēmām ir arteriālā hipertensija. AKE inhibīcija tiek identificēta kā galvenais terapeitiskais mērķis augsta asinsspiediena kontrolē. Tomēr šobrīd pasaulē ir COVID-19 vīrusa uzliesmojums, smags akūts respiratorais vīruss. AKE2 tika identificēts kā SARS (smags akūts respiratorais sindroms) koronavīrusa receptors. AKE2 ir arī koronovīrusa COVID-19 receptors. AKE2 pētījumiem tiek pievērsta liela uzmanība visā pasaulē. Pētījuma mērķis bija noteikt dažādu flavonoīdu, metformīna un Vaccinium ģints ogu melleņu, dzērveņu un brūkleņu izspiedu ekstraktu spēju inhibēt AKE in vitro testos, salīdzināt flavonoīdu AKE1 un AKE2 inhibīcijas efektus ar atbilstošiem enzīmu inhibitoriem un noskaidrot, vai vielām ir selektīvas īpašības. Iegūtie rezultāti liecina par flavonoīdu (rutīns, kvercetīns, florizīns, cianidīns) un Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstraktu (meža melleņu, purva dzērveņu un brūkleņu ekstrakti) spēju inhibēt gan AKE1, gan AKE2.

Nowadays, one of the most common health concerns in our society is arterial hypertension. ACE inhibiton is identified as the key therapeutic goal in order to control blood pressure. However, currently the World has been taken over by COVID-19 – a severe, acute respiratory virus. ACE2 has been identified as SARS (severe acute respiratory syndrome) coronavirus receptor. ACE2 is also COVID-19 receptor. The whole World is paying a lot of attention to the research of ACE2. The aim of this study was to determine different flavonoid, metformin and Vaccinium spp. berry pomace extracts (blueberry, cranberry and lingonberry) ability to inhibit ACE in vitro tests, to compare the inhibitory effects of flavonoids ACE1 and ACE2 with appropriate enzyme inhibitors and to determine whether the substances have selective characteristics. The given results confirm flavonoid (rutin, quercetin, phlorizin, cyanidine) and Vaccinium spp. berry extract (wild blueberry, bog cranberry and lingonberry extracts) ability to inhibit both ACE1 and ACE2.
Inhibition of angiotensin converting enzyme in vitro by flavonoids, metformin and Vaccinium spp. berry pomace extracts
Keywords: Farmācija; Vaccinium spp. ogu izspiedu ekstrakti; flavonoīdi; metformīns; AKE; inhibīcija