Pašapkalpošanās prasmju veicināšana 1,5 – 3 gadīgiem bērniem vingrinājumos un rotaļās - Lazdāne, Inga (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Inga Lazdāne Darba tēma: Pašapkalpošanās prasmju veicināšana 1,5 – 3 gadīgiem bērniem vingrinājumos un rotaļās. Darba veids: Bakalaura darbs Studiju programma: Sākumizglītības skolotājs Darba zinātniskais vadītājs: Dace Augstkalne Darba apjoms: 50 lpp. Atslēgas vārdi: pašapkalpošanās prasmes, rotaļa, vingrinājumi, bērns, pirmsskola Pētījuma mērķis: izzināt, pētīt pašapkalpošanās prasmju veicināšanas iespējas vingrinājumos un rotaļās 1,5 – 3 gadīgiem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē. Darba saturs: Darba teorētiskajā daļā ir izmantota psiholoģiskās, pedagoģiskās un metodiskās literatūras analīze par pētāmo tēmu, veikta teorētisko atziņu izpēte. Teorētiskajā daļā raksturotas pašapkalpošanās prasmes 1, 5 – 3 gadus veciem bērniem, atklāts mācību saturs pirmsskolas 1. posmā, analizētas pašapkalpošanās prasmju un iemaņu veicināšanas iespējas vingrinājumos un rotaļās. Bakalaura darba otrajā daļā tika aprakstīts pētījums un analizēti iegūtie rezultāti. Darbs ietver 5 tabulas, 7 attēlus, 37 izmantotos literatūras avotus. Darbam pievienoti 4 pielikumi. Pētījuma objekts: vingrinājumi un rotaļas pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma priekšmets: 1,5 – 3 gadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmes. Darba mērķis: izzināt, pētīt pašapkalpošanās prasmju veicināšanas iespējas vingrinājumos un rotaļās 1,5 – 3 gadīgiem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē. Darba uzdevumi: 1.Raksturot pašapkalpošanās prasmju būtību, apkopojot teorētiskās atziņas. 2.Noskaidrot pašapkalpošanās prasmju attīstības likumsakarības 1,5 - 3 gadus veciem bērniem 3.Analizēt pašapkalpošanās prasmju veicināšanas iespējas vingrinājumos un rotaļās. 4.Pētīt bērnu pašapkalpošanās prasmes, piedāvājot vingrinājumus un rotaļas. 5.Apkopot un analizēt pētījuma rezultātus. Pētījuma metodes: Teorētiskā: pedagoģiskās un psiholoģiskās, metodiskās literatūras analīze. Empīriskās: 1,5 – 3 gadus vecu bērnu patstāvīgās darbības novērojums, datu matemātiskā apstrāde.

The author of the paper: Inga Lazdāne Topic of the paper: Promotion of Self-service Skills through Exercises and Play in Children at the Age of 1.5–3. Type of the paper: Bachelor’s thesis Study programme: Primary Education Teacher Scientific adviser: Dace Augstkalne Volume of the paper: 50 pages Keywords: self-service skills, play, exercises, child, preschool Research aim: to study, research the opportunities of promoting self-service skills through exercises and play in children at the age of 1.5–3 in the preschool educational establishment. Content of the paper: The theoretical part of the paper includes the analysis of psychological, pedagogical, and methodological literature on the research topic, as well as it offers the study of theoretical insights. The theoretical part describes the self-service skills of children at the age of 1,5–3, reveals the content of learning in the first stage of preschool, and analyses the possibilities of promoting self-service skills. Part two of the Bachelor’s paper describes the research and deals with the analysis of the obtained outcomes. The paper includes 5 tables, 7 figures, 37 sources of used literature. The thesis has 4 appendices. Object of the research: exercises and play in the preschool educational establishment. Subject of the research: self-service skills of children at the age of 1,5–3. Aim of the paper: to study, research the opportunities of promoting self-service skills through exercises and play in children at the age of 1.5–3 in the preschool educational establishment. Tasks of the paper: 1.To describe the nature of self-service skills, summarising the theoretical findings. 2.To find out the regularities of development of self-service skills in children at the age of 1.5–3. 3.To analyse the opportunities of promoting self-service skills through exercises and play. 4.To research self-service skills of children offering exercises and play. 5.To summarise and analyse the research results. Research methods: Theoretical: analysis of pedagogical, psychological, and methodical literature. Empirical: observation of 1.5-3-year-old children’s independent activity, mathematical processing of data.
PromotingofF self- care skills of 1,5- 3 year old children in exercise and play
Keywords: Izglītības zinātnes; Pašapkalpošanās; prasmes; bērna darbība; veicināšana; rotaļa, vingrinājumi