Bioogles un sapropeļa izmantošanas iespējas augsnes substrāta izveidē - Celma, Santa (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Bioogles un sapropeļa izmantošanas iespējas augsnes substrāta izveidē” teorētiskajā daļā, tika veikta zinātniskās literatūras analīze par augsnes aktuālajām problēmām un iespējamajiem risinājumiem. Tika apkopota zinātniskā informācija par bioogli un sapropeli, kā arī to īpašībām. Darba gaitā tika izgatavotas augsnes substrāta granulas no bioogles un Piksteres ezera sapropeļa. Izejmateriāliem noteikts ķīmiskais sastāvs, pelnu saturs, ūdens izvilkuma pH un elektrovadītspēja. Izveidotajām granulām noteikti ķīmiskie un fiziskie parametri (ķīmiskais sastāvs, mehāniskā izturība, blīvums u.c.) Bioogles suspensijā audzējot sīpolus, tika noteikta bioogles ietekme uz augu attīstību. Granulu efektivitāte novērtēta veicot audzēšanas eksperimentu ar salātiem. Eksperimentā ar kontroli salīdzinātas trīs granulu koncentrācijas. Pētījuma rezultātā noteikts, ka bioogle veicina sīpolu sakņu attīstību. Turklāt salātu attīstība būtiski labāk noritēja, ja augsnei pievienoti 15% bioogles un Piksteres ezera sapropeļa granulu. Bakalaura darba projekts sastāv no 49 lappusēm un satur 16 attēlus un 9 tabulas.

In the theoretical part of this bachelor’s thesis “The potential use of biochar and sapropel in development of soil amendment” scientific literature of urgent soil problems and possible solutions was analyzed. Biochar, its production techniques and characteristics was analysed. Scientific literature was gathered about biochar and sapropel, as well as their characteristics. During the practical part of the thesis biochar granules were made using lake Pikstere sapropel as a binder. For both components chemical composition, ash content, pH and electrical conductivity were analysed. Physical and chemical properties (such as chemical composition, mechanical strength, density, etc.) were determined for granules. Spring onions were grown in biochar suspension to evaluate biochars’ effect on plant development. Effectiveness of granules was determined by conducting lettuce growing experiment. Three concentrations of granules were compared to control. Results of this study show that biochar promotes onion root development. Lettuce showed significantly better growth results with 15% biochar-sapropel granule addition to the soil. The bachelor’s thesis consists of 49 pages and contains 16 images and 9 tables.
The potential use of biochar and sapropel in development of soil amendment
Keywords: Vides zinātne; bioogle; sapropelis; augsnes substrāts; kompozītmateriāls; granulas