Jurisdikcija pārrobežu laulības lietās un lietās par vecāku atbildību pēc pārstrādātās Briseles IIter regulas - Herberga, Rūta (Latvijas Universitāte, 2023)
Personu pārvietošanās brīvība Eiropas Savienībā veicina personu mobilitāti, kā rezultātā ne vien pieaug pārrobežu laulību un ģimeņu skaits, bet arī jo īpaši aktuāli kļūst jautājumi par šādu pārrobežu laulību šķiršanu vai ģimenes strīdu risināšanas kārtību, tai skaitā lietu piekritības noteikšanu attiecīgajos jautājumos. Iepriekš spēkā esošā Briseles IIbis regula tika atzīta par labi strādājošu instrumentu, tomēr gadu gaitā, tika vērsta uzmanība uz vairākām problēmām, kas rodas piemērojot regulu praksē, tāpēc tika pieņemts lēmums regulu pārstrādāt. Maģistra darba “Jurisdikcija pārrobežu laulības lietās un lietās par vecāku atbildību pēc pārstrādātās Briseles IIter regulas” mērķis bija noskaidrot Briseles IIter regulas izstrādes nepieciešamību, vēršot uzmanību uz lielākajiem ieguvumiem pārstrādājot regulu, kā arī tās trūkumiem. Darbā tika pētīts Briseles IIter regulas tvērums, piekritības jautājums pārrobežu laulības lietās un lietās par vecāku atbildību, kā arī šajā regulā ietvertie noteikumi par nolēmumu atzīšanu un izpildāmību. Darba rezultātā sagatavoti secinājumi par Briseles IIter regulas galvenajiem ieguvumiem, vēršot uzmanību uz Eiropas Savienības aktuālo tiesu praksi un piedāvājot vadlīnijas pastāvīgās dzīvesvietas noteikšanai.

The freedom of movement of persons in the European Union promotes the mobility of persons, as a result not only the number of cross-border marriages and families increases, but also the issues regarding the dissolution of such cross-border marriages or the procedure for resolving family disputes, including determining the jurisdiction of cases in the relevant issues, become particularly essential. The previously Brussels IIbis regulation was recognized as a well-functioning instrument, however, over the years, attention was drawn to several problems arising from the application of the regulation in practice, in a result a decision was made to revise the regulation. The aim of the Master's thesis "Jurisdiction in cross-border matrimonial matters and the matters of parental responsibility according to the Brussels IIter Regulation (recast)" was to clarify the need for the development of the Brussels IIter Regulation, drawing attention to the benefits of reworking the regulation, as well as its problems. On the Master's thesis the scope of the Brussels IIter Regulation, jurisdiction on matrimonial matters and the matters of parental responsibility, as well as the provisions contained in this regulation on the recognition and enforceability of decisions was studied. As a result of the Master's thesis, conclusions have been prepared on the benefits of the Brussels IIter regulation, drawing attention to the current judicial practice of the European Union and offering guidelines towards the interpretation of the term “habitual residence”.
Jurisdiction of the cross-border matrimonial matters and in matters of parental responsibility according to the Brussels IIter Regulation (recast)
Keywords: Juridiskā zinātne; pārrobežu laulības šķiršana; vecāku atbildība; Briseles IIter regula; jurisdikcija, pastāvīgā dzīvesvieta; nolēmumu atzīšana un izpildāmība