Digitāla bioloģiskās kustības uztveres testēšanas rīka izstrāde - Bērziņš, Ulvis (Latvijas Universitāte, 2022)
Bioloģiskā kustība ir reālās pasaules bioloģisko būtņu kustības atveids uz ekrāna ar gaismas punktiem. Cilvēka uztveres procesi spēj atšķirt vizuāli uztverto informāciju un to iedalīt dzīvos un nedzīvos objektos. Darbā tiek apskatīts, kā šis iedalījums veidojas, kāds ir minimālais stimulu (gaismas punktu) skaits, kas ir nepieciešams bioloģiskās kustības uztverei, kā arī – kādas ir bioloģiskās kustības uztveršanas stadijas. Cilvēka vizuālās uztveres sistēmas spēju uztvert bioloģisko kustību izmanto klīniskos pētījumos medicīnā. Cilvēkiem ar neiroloģiskām un neirodeģeneratīvām saslimšanām šī uztveres spēja ir samazināta. Darba mērķis ir izstrādāt eksperimentālos rezultātos pamatotu tīmekļa lietotni, kur var veidot dažādus bioloģiskās kustības testēšanas uzdevumus, ar plašu un maināmu funkcionalitāti, jo šāds rīks šobrīd nav pieejams. Rīka pamatuzdevums ir bioloģiskās kustības uztveres un atpazīšanaslaika mērīšana, kā arī atpazītās kustības precizitāte. Izstrādātajā lietotnē izveidots eksperimentāli validēts tests ar 37 testa uzdevumiem. Testu izpildīja 39 pētījuma subjekti. Testa rezultāti ļauj uzlabot lietotnes funkcionalitāti un precizitāti.

Biological motion is the representation of real world motion of a biological being on the screen with light dots. Human perception processes are able to discriminate perceived information and divide it into animate and not animate motion. This thesis discusses this division and the minimal number of stimuli (light dots) that is necessary for perceiving biological motion, and the stages of biological motion perception. The ability of human visual system to recognize biological motion is also used in clinical tests. This ability is weaker in persons with neurological and neurodegenerative diseases. The aim of the thesis is to develop a web application that is experimentally justified. This kind of the web applications are not currently available, therefore this works aims at filling in this gap. Different biological motion testing tasks can be created in the web application, equipped with wide and changeable functionality. The main task of the tool is measurement of biological motion perception, recognition time, and recognized motion accuracy. The web application is experimentally validated in 37 test tasks. The test was completed by 39 study participants. The results of the test allow to improve the web application functionality and accuracy.
Development of digital tool for testing biological motion
Keywords: Datorzinātne; bioloģiskās kustības uztvere; datorizēti testi; tīmekļa lietotnes; Angular