Rīgas rajona publisko bibliotēku novadpētniecība digitālajā vidē - Priedīte, Anda (Latvijas Universitāte, 2008)
Daudzas publiskās bibliotēkas Latvijā, tajā skaitā, Rīgas rajona publiskās bibliotēkas ir savākušas un apkopojušas nozīmīgas un unikālas novadpētniecības kolekcijas. Liela daļa kolekciju nav apstrādātās elektroniski un pieejamas attālajiem lietotājiem. Novadpētniecības materiāli nav iekļauti vienotā sistēmā un pieejami lietotājiem no viena pieejas punkta. Pētījuma mērķis ir izpētīt Rīgas rajona publisko bibliotēku novadpētniecības darbu, tehnoloģiskās iespējas un darbinieku profesionālo sagatavotību materiālu elektroniskai apstrādei pieejamības nodrošināšanai digitālajā vidē. Pētījuma rezultāti pierāda, ka bibliotēkas ir savākušas vērtīgas novadpētniecības kolekcijas, darbiniekiem regulāri nodrošinātas dažādas tālākizglītības iespējas profesionālo prasmju pilnveidošanai. Visās bibliotēkās pieejami datori un internets, bet nav ieviestas bibliotēku informācijas sistēmas materiālu elektroniskai apstrādei. Atslēgvārdi: Kultūras mantojums; Novadpētniecība; Novadpētniecības kolekcijas; Digitālā vide; Rīgas rajons; Latvija; Publiskās bibliotēkas; Mašīnlasāmā datu apstrāde

Many public libraries in Latvia, including Riga district public libraries, collect unique local studies collections. The greatest part of these unique collections unable to reach users of World Wide Web trough the application of Libraries Information Systems (in WebPac catalogues); not accessible of single access point (in website). The main objectives of Research paper are to investigate local studies work in Riga district public libraries, technological opportunities and provision. Investigate librarians professional qualification – how to use modern technologies in material processing to provide access of local studies collections in digital environment. Finding of Research paper shows, that Riga district public libraries collect significant local studies collections in variety of formats and subjects. Librarians have regular opportunities to raise professional skills in many inservice training courses. All libraries in Riga district get computers and internet connections, but only small part of all libraries have Library Information System to start realize Machine Readable Cataloguing and public access of Local studies collections. Keywords: Cultural heritage; Local studies; Local history; Digital environment; Riga district; Latvia; Public libraries; Machine Readable Cataloguin
Local history un digital environment in Riga region public libraries
Keywords: Komunikācijas zinātne