Augsnes veselības novērtējums konvencionāli un bioloģiski apsaimniekotās lauksaimniecības aramzemēs Saldus novada Zirņu pagastā. - Hermane, Līga (Latvijas Universitāte, 2023)
Konvencionālās lauksaimniecības radītā augsnes degradācijas seku ierobežošanai Eiropas Savienība vēlas palielināt bioloģiski apsaimniekoto platību apjomu, tomēr pētījumi par bioloģiskās lauksaimniecības ietekmi uz augsnes īpašībām pretrunīgi. Darba mērķis ir veikt augsnes veselību raksturojošo faktoru novērtējumu konvencionāli un bioloģiski apsaimniekotās lauksaimniecības zemēs Zirņu pag. Darbā aplūkoti augsnes veselību raksturojošie indikatori, salīdzināti konvencionālās un bioloģiskās lauksaimniecības priekšrocības un trūkumi kā arī apskatītas Latvijas lauksaimniecībā izmantojamās zemes un to agroķīmiskie rādītāji. Darba ietvaros bioloģiski un konvencionāli apsaimniekotās platībās noteikts augsnes organiskas vielas, apmaiņas katjonu, Mn, kopējā oglekļa un slāpekļa koncentrācijas, pH, kā arī slieku īpatņu blīvums. Pētījumā secināts, ka Zirņu pag. bioloģiski apsaimniekotās lauksaimniecības zemes ir skābākas, bet ar augstāku organiskas vielas kā nodrošinājumu nekā konvencionālās lauksaimniecības zemes. Augsnes īpašības ietekmē gan augsnes apstrādes, gan veidošanās procesi.

In order to limit the consequences of soil degradation caused by conventional agriculture, the European Union wants to increase the amount of organically managed areas, however, studies on the impact of organic agriculture on soil properties are contradictory. The aim of the work is to evaluate the factors characterizing soil health in conventionally and biologically managed agricultural lands in Zirņu parish. The work examines indicators characterizing soil health, compares the advantages and disadvantages of conventional and organic agriculture, as well as examines Latvian agricultural land and its agrochemical indicators. As part of the work, soil organic matter, exchangeable cations, Mn, total carbon and nitrogen concentrations, pH, as well as the density of earthworms were determined in biologically and conventionally managed areas. The study concluded that Zirņu parish. organically managed agricultural lands are more acidic but with a higher organic matter supply than conventional agricultural lands. Soil properties are affected by both use and formation processes.
Assessment of soil health in conventionally and organically managed croplands in Zirņi parish of Saldus county.
Keywords: Bioloģija; augsnes veselība; bioloģiskā lauksaimniecība; konvencionālā lauksaimniecība; organiskās vielas