Krāpšanas un piesavināsanas juridiskās kvalifikācijas problēmjautājumi - Lapuška, Baiba (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba temats ir veltīts divu mantas nolaupīšanas veidu – krāpšanas un piesavināšanās juridiskās kvalifikācijas problēmjautājumiem, kuru identificēšanai apzināts atbildības par krāpšanu un piesavināšanos tiesiskais regulējums Latvijā, sākot ar 1903.gada Sodu likumiem līdz mūsdienām. Veikta šo noziedzīgo nodarījumu sastāva teorētiskā analīze un pētīta Krimināllikuma normu piemērošanas prakse. Tāpat arī veikta atbildības par krāpšanu un piesavināšanos regulējuma salīdzināšana Latvijā un ārvalstīs. Maģistra darba mērķis ir iztirzāt un veikt padziļinātu izpēti par krāpšanas un piesavināšanās sastāviem, jēdzienu nozīmi, to nošķiršanas problēmjautājumiem, nodarījumu kvalificējošām pazīmēm, izdarot secinājumus un piedāvājot risinājumus. Atslēgvārdi: krāpšana, piesavināšanās, viltus, ļaunprātīga uzticēšanās izmantošana, uzticētas mantas piesavināšanās.

The theme of this Master thesis is dedicated to the two types of property abductions - legal classification issues of fraud and misappropriation, deliberate by the identification of fraud and misappropriation of Latvian legislation, starting with the Penalty Law of 1903 to the present day. The theoretical analysis of these two cases of criminal composition of the offense has been made and a Criminal Law provision in practice has been researched. Also comparison between Latvian and foreign regulations on responsibility of fraud and misappropriation has been made. Aim of the Master thesis is to discuss and make thorough investigation of fraud and misappropriation, meaning of concepts, problematic issues in separation of these concepts, qualifying elements of offence, and drawing conclusions and offering solutions. Keywords: fraud, misappropriation, deception, abuse of confidence, misappropriation of entrusted property
Fraud and misappropriation of legal classification issues
Keywords: Juridiskā zinātne